Politika

ĐUKANOVIĆ: TOKOM MANDATA OVE VLADE POVEĆALA SE SMRTNOST OD KORONE, VAKCINACIJA JE MOGLA POČETI I RANIJE

Autor Gordana Bojanić Izvor Pobjeda

Vakcina protiv korona virusa mogla je da bude u upotrebi u Crnoj Gori još 24. januara, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

On je to rekao odgovarajući na pitanje Pobjede da li je njegova aktivnost kao predsjednika u borbi države protiv kovida bila nedovoljna i neadekvatna, kako je to često sugerisano u reagovanjima Ministarstva zdravlja i Vlade.

Đukanović je kazao da je 21. januara informisao predsjednika Vlade o ponuđenoj donaciji investitora Petrosa Statisa.

"Iz iskustva sa ranijim donacijama, takođe u borbi protiv kovida znam da je ona dan kasnije mogla biti u Podgorici. Takođe, za dan se kontaktom našeg Ministarstva sa proizvođačem mogla izvršiti provjera da li je riječ o originalnoj vakcini. Dakle, 24. januara je mogla biti u upotrebi. Danas je 17. februar", kazao je Đukanović.

On je istakao da saopštenja, izjave za javnost, pres konferencije Ministarstva zdravlja na temu nabavke vakcina predstavljaju neodgovorno zamajavanje javnosti.

Đukanović je rekao da istovremeno predstavljaju providne pokušaje da se za vlastitu nesposobnost i neodgovornost okrivi prethodna vlast.

"Činjenice su ipak neumoljive; ova Vlada stupila je na dužnost 4. decembra, dakle prije 74 dana. Mogla je i znatno ranije da je bilo elementarne političke odgovornosti njenih konstituenata - tri koalicije koje su na izborima dobile 41 poslanički mandat", kazao je Đukanović.

On je dodao su koalicije koje su pobijedile na izborima mandat za sastav Vlade dobili 8. oktobra prošle godine prije više od 4 mjeseca.

"Tokom mandata ove Vlade trendovi obolijevanja i smrtnosti uzrokovanih korona virusom su se drastično pogoršali",rekao je on.

Đukanović je istakao da bi bilo nemoralno na obolijevanju građana i na izgubljenim životima praviti politički profit, „ali jednako tako bilo bi nemoralno i politički neodgovorno prećutkivati nesposobnost vlasti da obezbijedi zaštitu koju imaju stanovnici drugih država“.

"Ko je, dakle odgovoran za ovakvo epidemiološko stanje u Crnoj Gori. Ne može biti ni stara ni buduća vlada. Mora biti ona koja je aktuelna. Vakcine se mogu kupiti i to potvrđuju primjeri drugih zemalja, uključujući i one iz našeg regiona. Crna Gora ih nema zato što aktuelna vlast nije sposobna da ih obezbijedi", poručio je Đukanović.