Zakon o tužilaštvu

POKUŠAJ IZIGRAVANJA evropskih partnera MOŽE IMATI POSLEDICE

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Svaki pokušaj izigravanja evropskih partnera, kao u slučaju predloženih izmjena Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom tužilaštvu može za posljedicu imati ne samo aktiviranje klauzule balansa, već i onemogućavanje korišćenja određenih fondova.

To je u razgovoru za Dnevne novine upozorila doskorašnja pregovaračica za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković.

Laković Drašković je rekla da su svi zakoni koji se tiču organizacije pravosuđa rađeni uz široke konsultacije na nacionalnom nivou kao i intenzivnu komunikaciju i podršku Evropske komisije (EK) i usvojeni uz pribavljeno mišljenje Venecijanske komisije.

"Zato EK očekuje njihovu dosljednu primjenu. Dakle, ukoliko bi se pojavila potreba za njihovim unapređenjem kako bi se olakšala njihova primjena, takođe ih je potrebno mijenjati uz prethodnu konsultaciju sa našim evropskim partnerima uz široke konsultacije i učešće svih zainteresovanih strana", kazala je Laković Drašković.

 Ona je ocijenila da bi usvajanje zakona na način koji nagovještava većina, "a koji je postao njen manir" pod plaštom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i bržeg ulaska u Evropsku uniju, dovelo, najblaže rečeno, do već najavljenog nazadovanja u pravosuđu i do privremenog zaustavljanja pregovora.

"Odnosno aktiviranja klauzule balansa, a moguće i težih posljedica koje se odnose na onemogućavanje korišćenja određenih fondova i slično", rekla je Laković Drašković.

Ona smatra da nije prvi put da vladajuća većina od kada je preuzela vlast prilikom usvajanja zakona koristi prečice i oglušuje se o upozorenja evropskih partnera.

"To su učinili i prilikom usvajanja izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i dr. Dakle, nova vlast se deklarativno zalaže za evropski put, a ignoriše sugestije partnera koji nam pomažu da im se što prije pridružimo", zaključila je Laković Drašković.