SVI SLOŽNI

ABAZOVIĆ: SA OVAKVIM TUŽILAŠTVOM NEMA POMAKA, PROMJENE ZAKONA NEPOHODNE

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA Izvor RTCG

Predložene izmjene tužilačkih zakona su neophodne i za to postoji saglasnost u vladajućoj većini, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Izvor: Vlada Crne Gore Služba za odnose s javnošću

"Imamo praktično jednoglasje da sa ovakvim tužilaštvom teško možemo da ostvarujemo pomake u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Abazović u emisiji “Argumenti” na Televiziji Crne Gore.

On je rekao da se ne može očekivati da drugi državni organi rade posao tužilaštva.

“Da budem korektan, ima nekih pomaka, ali to nije dovoljno", ocijenio je Abazović.

Novina će, kako je kazao, biti da se raspuštaju specijalni tužioci.

"Niko neće biti iznad interesa države, niko pojedinačno i ničija funkcija i ja mislim da je to pravilno", rekao je Abazović, prenosi portal RTCG.

Abazović je kazao da će rezultati promjena biti vidljivi i dodao da će prihvatiti pomoć stranih eksperata.

"Građani možda očekuju brže promjene, ali mi smo na vlasti dva mjeseca i nijesmo preuzeli Vladu Švedske, nego Crne Gore", rekao je Abazović i dodao da očekuje rezultate u skorijem periodu.

Komentarišući materijal koji su iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) dostavili medjima, a koji datira iz 2017. godine, Abazović je pitao zašto su u SDT-u čekali tri godine.

"Vrlo mi je indikativno da danas kada govorimo o nekoj vrsti suspenzije SDT-a, to tužilaštvo izlazi sa napadima na kolegu Krapovića", rekao je Abazović i dodao da svi treba da budu podložni provjerama nadležnih organa.

Zakon o porijeklu imovine je, kako je naveo, za Vladu izuzetno značajan i u njegovom donošenju će takođe koristiti pomoć eksperata iz inostranstva.

"To je zakon koji će u značajnoj mjeri pomoći razotkrivanju ljudi koji su oštetili državni budžet i nemaju pokriće za enormno bogatstvo", poručio je Abazović.