Politika

RASULO U KABINETU: Savović i Novović napustili Krivokaića, PODNIJELI OSTAVKE!

Autor Adela Mulić Izvor Standard

Savjetnici premijera Krivokapića za unutrašnju politiku i bezbjednost Željko Savović i Aleksandar Novović podnijeli su ostavke na te funkcije i o tom činu obavijestili premijera, saznaje Pobjeda. Ostavke bi trebalo da budu konstatovane na današnjoj sjednici Vlade.

Izvor: Vlada Crne Gore/S. Matić

Savović i Novović su izabrani za savjetnike na sjednici Vlade 8. decembra i funkcije napuštaju, što je vrlo neuobičajeno, svega dva mjeseca nakon svog izbora.

Savović je politički direktor Prave Crne Gore i dok je obavljao funkciju zamrznuo je tu funkciju.

Osim funkcije savjetnika, Savović je imao članstvo u dvije vladine komisije – Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja i Komisiji za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku.

Imenovanje Savovića pratile su brojne kontroverze imajući u vidu da je njegova prvobitno dogovorena funkcija bila šef kabineta premijera, da bi naknadnim dogovorom premijera sa Markom Milačićem njemu pripala manje bitna funkcija u kabinetu.

Iako se u javnosti govorilo da je jedan od razloga ostavki uticaj DF-a, izvori Pobjede ukazuju da su suštinski razlozi prije svega permanentno neslaganje na relaciji savjetnici – šefica kabineta – premijer. „To se prije svega odnosi na savjetnika za bezbjednost Novovića dok je Savović u zadnje vrijeme bio poznat po neobičnom ponašanju“, rekao je izvor Pobjede.

Novović je ranije bio viši inspektor u graničnoj policiji i brat je Vladimira Novovića koji je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici. Jedan od slučajeva na kojem je radio bio je slučaj pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora.
Bivši pripadnik Sedmog bataljona glavni za Krivokapićevo obezbjeđenje

Za koordinatora Službe obezbjeđenja zgrade premijera i Krivokapića imenovan je penzioner Dejan Gojković, bivši pripadnik ozloglašenog Sedmog bataljona nekadašnje Vojske Jugoslavije, saznaje portal Aktuelno od izvora iz kabineta premijera. Sedmi bataljon vojne policije Vojske Jugoslavije predstavljao je zloglasnu vojnu ispostavu Slobodana Miloševića, čija je namjena ‘90-ih bila da disciplinuje crnogorsku vlast koja mu se opirala i uguši svaku ideju o eventualnoj crnogorskoj nezavisnosti.

Pored službovanja u Sedmom bataljonu Vojske Jugoslavije, Gojković je crnogorskoj javnosti poznat i kao osoba koja je jedno vrijeme bila pripadnik obezbjeđenja lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića i kao pripadnik „redarske službe DF-a“.