DOBRI ODNOSI DVIJE ZEMLJE

RADULOVIĆ RAZGOVARAO SA SIJARTOM: MAĐARSKA ĆE CRNOJ GORI DATI DIO VAKCINA, UKOLIKO BUDE ZALIHA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto saopštio je da će njegova zemlja, ukoliko im ostane dovoljan broj, dio vakcina preusmjeriti Crnoj Gori.

To je saopšteno nakon telefonskog razgovora Sijarta i crnogorskog šefa diplomatije Đorđa Radulović.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, informisao mađarskog kolegu da u Crnoj Gori nije započeta vakcinacija, te da bi, stoga, u ovom trenutku, od izuzetnog značaja bila podrška Mađarske u nabavci određenih doza vakcina.

"U tom kontekstu, ministar Sijarto je ponudio mogućnost Crnoj Gori da dopreme određeni broj vakcina njihovim avionima. Šef diplomatije Mađarske je kazao da oni pregovaraju i sa drugim proizvođačima, te da će, ukoliko im ostane dovoljan broj vakcina, usmjeriti dio našoj državi", saopšteno iz MVP.

Radulović je zahvalio na spremnosti Mađarske da pomogne u transportu i nabavci vakcina, ocjenjujući da bi to bio izuzetan gest i snažna poruka da je Evropa uz Crnu Goru i u ovim izazovnim vremenima.

"Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije je istakao da samo zajednički možemo prevazići posljedice pandemije, na temelju solidarnosti i u saradnji sa našim evropskim partnerima", navodi se u saopštenju.

U fokusu razgovora bila je i predstojeća posjeta Radulovića Budimpešti, unapređenje međudržavnih odnosa...

"Radulović je izrazio zadovoljstvo što će krajem februara boraviti u Mađarskoj, ocjenjujući da posjeta predstavlja potvrdu prijateljskih odnosa dvije države, kao i priliku da sagledaju potencijalne oblasti za dalje unapređenje bilateralne saradnje", navodi se u saopštenju.

Sijarto je, saopštilo je MVP, istakao da su Crna Gora i Mađarska u kontinuitetu posvećene razvoju sadržajnih odnosa, koji su osnaženi evroatlantskim vrijednostima, kao i neupitnom podrškom našoj državi na putu ka EU.