Politika

SDP: Nesnalaženje u borbi protiv koronavirusa doživljava kulminaciju

Autor Jovana Raičević

Nesnalaženje predstavnika Vlade u borbi protiv virusa Covid-19 ovih dana doživljava kulminaciju, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije, ističući da je najbolje da ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović podnese ostavku.

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je da je dnevni broj zaraženih preko dva mjeseca na oko 500, a da je broj preminulih od početka epidemije došao do skoro 850.

“A Vlada i resorno ministarstvo ne pokazuju bilo kakvu smislenu strategiju za suzbijanje ove opake bolesti”, dodao je Stanić.

On je rekao da u prilog tome da Vlada i resorna ministarka čine vrlo malo ili gotovo nimalo u onome što bi trebao da bude njihov osnovni zadatak, govori činjenica da nije poznato da su li su i kada zasijedala dva gromoglasno najavljena tijela.

To su, kako je naveo, tijela koja su formirana početkom decembra prošle godine - Savjet za borbu protiv koronavirusa i Komisija za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

“Palo je u vodu i prvo obećanje premijera Zdravka Krivokapića da će se donijeti nove mjere i tražiti njihovo striktno poštovanje, uz istraživanje među građanima kako bi se napravio dalji plan mjera“, kazao je Stanić.

Prema njegovim riječima, mjere su popuštene bez ikakvog plana, dozvoljen je nesmetan ulazak bez PCR testa, i to u trenutku kad su sve zemlje regiona i Evrope pooštrile mjere kako bi se što bolje izborile sa ovim talasom širenja virusa.

“Zbog toga je juče u cijeloj Hrvatskoj zabilježen samo 71 slučaj, a u Sjevernoj Makedoniji 73. Obje zemlje su se početkom decembra suočavale sa nekoliko hiljada slučajeva na dnevnom nivou, a danas je taj broj jednak broju u Budvi”, kazao je Stanić.

Upravo su, kako je rekao, predstavnici lokalnih samouprava u Budvi i Herceg Novom u svojim reagovanjima istakli da postojeće mjere ne daju rezultate i da, ukoliko se ne pooštre, prijete teške posljedice po građane tih opština.

“A ono što nas posebno brine je izjava (Marka) Carevića da nije uspio da stupi u komunikaciju sa ministarkom. Kad ovo dolazi iz redova gradonačelnika Vladine političke većine, jasno je u kolikom je problemu Crna Gora danas”, kazao je Stanić.

Prema njegovim riječima, kad se na sve to doda i jučerašnje odbijanje dijela parlamentarne većine da se ministarka sasluša na Odboru za zdravstvo zbog neuspjeha u nabavci vakcina, jasno je da se pokušava sakriti njena očigledna nesposobnost da ostvari bilo kakve pozitivne pomake u borbi protiv koronavirusa.

“Pogotovo što je danas jasno da vakcina nema, da su ponuđene donacije odbijene i da je bez osnova bila najava državnog sekretara Borka Bajića koji je prije 20 dana izjavio da se “vidi svijetlo na kraju tunela”, naveo je Stanić.

On smatra da je, ukoliko stanje sa koronavirusom i narednih dana bude išlo ka pogoršanju, i ostvare se prognoze da vakcinacija neće početi ni u martu, najbolje da Borovinić Bojović podnese ostavku i povuče sa pozicije ministarke zdravstva.