Politika

Vešović: Podgorica aplicira za novih 20 miliona eura bespovratnih sredstava, uprava Glavnog grada optimistična

Autor Kristina Stevović

Glavni grad Podgorica je, u saradnji sa PROCON-om, pripremio nacrt aplikacije Zapadnobalkanskom investicionom okviru (WBIF) za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od preko 20 miliona eura za realizaciju projekta Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

Izvor: PG biro

Aplikacija bi trebalo da bude predata do kraja mjeseca, a mi u Glavnom gradu smo veliki optimisti da ćemo dobiti ta sredstva, budući da je od svih partnera ocijenjeno da veoma uspješno upravljamo projektom. Ukoliko do kraja maja, kada se očekuje finalna odluka, obezbijedimo ovaj grant iz EU fonda, Glavni grad neće morati da iz budžetskih sredstava finansira dio projekta, a istovremeno ćemo dobiti priliku da i u još nekim djelovima Podgorice izgradimo primarnu i sekundarnu kanalizacionu mrežu.

Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta ogromnog ekološkog i razvojnog značaja kako za grad tako i za državu, iznosi preko 50 miliona eura, saopšteno je iz Glavnog grada. Zahvaljujući bezrezervnoj podršci prethodne Vlade, Ministarstva finasija, MORT-a, kao i Kancelarije za evropske integracije do sada smo već dobili jedan grant od WBIF-a u iznosu od skoro 11 miliona eura, uz kreditna sredstva od 35 miliona eura koja smo obezbijedili od KFW banke. Uspješnim upravljanjem projektom preporučili smo se za dodatna bespovratna sredstva.

Glavni grad Podgorica i Vodovod i kanalizacije d.o.o. su uložili maksimalne napore kako bi građani Podgorice dobili vrijednu donaciju EU. Da bi ona bila izvjesna, državna adminstracija treba da pokaže jednak nivo odgovornosti i posvećenosti prema ovom važnom projektu, kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama. U suprotnom, Glavni grad Podgorica i njeni građani mogu propustiti veliku priliku za značajno unapređenje komunalne infrastrukture i zaštite životne sredine.