Skupština odgovorila na 95 odsto

Građani uputili 240 predstavki Skupština Crne Gore

Autor Adela Mulić Izvor CDM portal

Skupštini Crne Gore je od momenta konsituisanja novog saziva do 31. januara 2021. upućeno više od 240 predstavki građana.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Kancelarija za predstavke, u skladu sa zakonskim rokovima i principom proaktivnog djelovanja, nastoji odgovoriti na sve predstavke, i do sada je, od ukupnog broja predstavki, to učinjeno u više od 95 odsto slučajeva, saopšteno je danas iz Kabineta predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Iz Bečićevog kabineta su pojasnili da je na sajtu Skupštine od novembra 2020. otvorena mogućnost obraćanja Skupštini, gdje je u dijelu “Građani“ pod stavkom “Predstavke” postavljen obrazac za podnošenje predstavki, čijim je popunjavanjem olakšan postupak podnošenja predstavki, ali i efikasnije postupanje po njima od strane nadležnih službi i radnih tijela Skupštine.

“Građani se Skupštini Crne Gore obraćaju zbog neriješenih sudskih sporova u razumnom roku, neriješenih stambenih pitanja, postupaka privatizacije, problema zapošljavanja, izmjene zakona ili započinjanja zakonodavne aktivnosti kao i zbog materijalne pomoći”, naveli su u kabinetu predsjednika parlamenta.

Kako su dodali, svaki građanin ili osoba sa boravištem u državi može podnijeti predstavku Skupštini Crne Gore.

“Kancelarija za predstavke razmatra predstavke, odgovara i, ukoliko je to potrebno, prosljeđuje nadležnim tijelima Skupštine i državnim institucijama na dalje razmatranje. S obzirom na to da Skupština ima kontrolnu i nadzornu funkciju, predstavke građana daju mogućnost da se otklone uočene nepravilnosti”, ukazali su iz Bečićevog kabineta.

Na predstavke upućene Skupštini Crne Gore odgovoreno je u pisanoj ili elektronskoj formi, u zavisnosti od načina na koji je zahtjev dostavljen.

“Građani se mogu obratiti dostavljanjem podneska poštom, na adresu Bulevar Sv. Petra Cetinjskog br. 10, 81 000 Podgorica, elektronskom porukom na adresu predstavke@skupstina.me i neposredno u Skupštini, svakim radnim danom od osam do 16 sati. Obraćanje treba da bude jasno i obuhvati sve podatke koji su potrebni da bi se po njemu moglo postupiti i da bi se mogao pripremiti odgovor. Obraćanja, takođe, moraju biti u jasnoj vezi sa nadležnostima Skupštine”, precizira se.

Kancelarija za predstavke će, istakli su u kabinetu predsjednika Skupštine, pripremiti i dostaviti odgovor podnosiocu predstavke u roku od 15 dana.

“U zavisnosti od stvarne nadležnosti povodom teme obraćanja, Kancelarija će u roku od pet dana predstavku proslijediti nadležnom radnom tijelu Skupštine radi obrade i pružanja odgovora i o tome obavijestiti podnosioca predstavke. Kad podnesak sadrži neki nedostatak zbog koga se po njemu ne može postupiti ili ako je podnesak nepotpun ili nerazumljiv, ovlašćeni službenik će najkasnije u roku od tri dana od prijema predstavke, kontaktirati podnosioca predstavke i poučiti ga da nedostatke otkloni. Služba Skupštine moli podnosioce predstavki da, uz predstavku, dostave validnu adresu na koju će odgovor biti poslat”, zaključuje se u saopštenju.