Politika

Abazović: Ski centar Štedim će preporoditi Rožaje

Autor Gordana Bojanić

Ski centar Štedim, koji treba da bude završen tokom naredne godine, preporodiće Rožaje, poručeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i predsjednika Rožaja Rahmana Husovića.

Izvor: Vlada Crne Gore

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je u razgovoru sa Husovićem naglasio da mu je zadovoljstvo što Vlada prvu od zvaničnih posjeta u 2021. godini počinje u Rožajama.

"Sjever Crne Gore neopravdeno je bio zapostavljen tri decenije i zbog toga je platio veliku cijenu”, naveo je Abazović.

On je rekao da Vlada ima poseban senzibilitet prema sjeveru i poručio da im stoje na raspolaganju.

Abazović je rekao da je projekat skijališta Štedim posebno važan zbog polugodišnjeg zadržavanja snijega i potencijala koji taj projekat nosi sa sobom, naročito u pogledu turizma, s obzirom na geografski položaj Rožaja.

“U tom smislu, Abazović je naročito istakao važnost razvoja putne infrastrukture kao preduslova bolje prekogranične saradnje”, kaže se u sopštenju.

Abazović je naveo da Vlada želi da radi na otvaranju novih, kao i na modernzivanju starih graničnih prelaza, koji bi ovom kraju donijeli bolju povezanost sa Kosovom i Srbijom.

On je upoznao Husovića i sa idejom Vlade da svaka opština bude zastupljena u kapitalnom budžetu, ali i trenutnim mogućnostima ulaganja s obzirom na to da je Vlada donijela odluku o privremenom finansiranju.

Abazović je kazao da očekuje da će se u Rožaje ulagati i kroz kapitalni budžet i pozvao lokalnu saoupravu da participira sa projektima.

Husović je upoznao Abazovića sa prilikama u opštini Rožaje i projektima koji su započeti, ali i onima koji tek treba da se aktuelizuju.

On je kao prioritet istakao projekat izgradnje ski-centra Štedim, gdje će biti uloženo 20 miliona EUR, a koji treba da bude završen tokom naredne godine.

“Taj projeka je od višestrukog značaja za razvoj ovog kraja, jer ima potencijal da bude regionalni skijaški centar i da privuče turiste iz regiona, što bi donijelo ekonomski prosperitet Rožajama”, naveo je Husović.

On je upoznao je Abazovića i sa projektom Zaobilaznice, vrijednim oko 20 miliona EUR, koji je trenutno u fazi II izrade, projektom izgradnje zelene pijace koji je u završnoj fazi izgradnje, kao i idejom za izgradnju treće osnovne škole u Rožajama.

“Nakon sastanka u zgradi Opštine Rožaje, predstavnici Vlade i lokalne samouprave zajedno su obišli radove na izgradnji zaobilaznice, novu zelenu pijacu koja je u finalnoj fazi izgradnje, kao i prostor na kom treba da bude izgrađena nova osnovna škola”, zaključuje se u saopštenju.