Politika

MARKOVIĆ O UNIŠTAVANJU DOKAZA: Predsjednik Vlade nije čuvar dokumentacije i papira

Autor Adela Mulić

Premijer Zdravko Krivokapić je juče kazao da je iz zgrade Vlade iznešen ogroman broj materijala koji je nestao, a da je u njegovom kabinetu otkrio rezač papira za koji je mislio da je riječ o mobilnoj klimi.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Bivši premijer Duško Marković kazao je, komentarišući priču o uništavanju dokaza, da službenu dokumentaciju kreiraju i formiraju ministarstva, organi uprave, Generalni sekretarijat Vlade i druge institucije. Kako je istakao, predsjednik Vlade nije čuvar dokumentacije, a sjekač papira koji aktuelni premijer pominje služi za uništavanje neslužbenih papira.

“Šta je sa njim bilo, ne mogu dati odgovor. Zna se ko je učestvovao u tome i kada, i najvjerovatnije je odnešen veliki dio dokaznog materijala. U mom kabinetu se nalazila jedna mašina, ja sam mislio da je to mobilna klima, nisam je dirao. Jednom sam se pogrešno naslonio i uključio je i vidio sam da je to rezač. Zašto se uništavaju papiri? Ključni element koji služi za bilo koji dokaz je zapis, odnosno papir”, rekao je Krivokapić.

Premijer navodi da je najvjerovatnije tačno da je veliki dio dokumentacije od 2016. do 2020. uništen.

Danas se oglasio Marković, koji je kazao da službenu dokumentaciju kreiraju i formiraju ministarstva, organi uprave, Generalni sekretarijat Vlade i druge institucije

“Ta dokumentacija se stvara, koristi, čuva i izlučuje u skladu sa zakonom i procedurama u tim institucijama i u odgovarajućoj evidenciji. Predsjednik Vlade nije čuvar dokumentacije i papira. Sjekač papira, koji aktuelni premijer spominje, služi za uništavanje neslužbenih papira – bilo da su lične zabilješke, podsjetnici, teze za razgovore i slično.
Nevjerovatno je da ponovo treba da razgovaramo na temu poznavanja nadležnosti, ovlašćenja, administrativnih procedura i kancelarijskog inventara”, naveo je Marković na svom Twiter nalogu.