ĐUKANOVIĆ ĆE ISPOŠTOVATI DOGOVOR

RADULOVIĆ O OPOZIVU AMBASADORA: KAD IM OTKAŽEMO PLATE SAMI ĆE DOĆI U CRNU GORU

Autor Gordana Bojanić Izvor Vijesti

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović saopštio je da je uputio obrazloženje za opoziv osam ambasadora predsjedniku Milu Đukanoviću, ističući da vjeruje da će predsjednik potpisati ukaze.

Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova/Tviter

"Poslao sam pismo predsjedniku Crne Gore Đukanoviću i vjerujem da će kao razuman i pragmatičan čovjek ispoštovati dogovoreno i potpisati ukaze za opoziv osam predloženih ambasadora", rekao je Radulović gostujući u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti.

On je istakao da su u obrazloženju naveli da Vlada ima legitimno pravo da vanjsku politiku svodi shodno Ustavu i zakonima i da na taj način žele kadrove koji će autentično sprovoditi politiku Vlade.

"Naveli smo da Vlada u ovom sazivu ne prepoznaje trenutno ovih osam ambasadora kao profil koji bi mogao dosljedno da sprovodi njenu politiku. Siguran sam da neće biti problema da potpiše ukaz. Što se tiče štete koju su počinili vjerujem da se radi o izjavi koja je možda pogrešno prihvaćena od djela javnosti. Pitao sam premijera o čemu se radi i on mi je rekao da su određeni ambasadori bili politički pristrasni prije i nakon politčke kampanje. To je za njega bilo etički pogrešno", rekao je Radulović.

Pojasnio je da je jedna od opcija bila da, nakon isteka roka za povratak, 15. februara pojedinim ambasadorima prestane finansiranje njihovih plata i smještaja u inostranstvu i da se na njihovo mjesto postave otpravnici poslova.

“Nikoga iz inostranstva ne mogu da vratim ako neće, vjerujem da bi nakon otkazivanja stanova i plata oni sami došli u Crnu Goru”, naglasio je.

Podsjetio je i da je ranije najavio da ima ljude koji su profesionalne diplomate.

“Imam pet, šest profesionalnih diplomata koji su radni vijek proveli u MVP, koji odlično govore strane jezike i politički su neutralni i oni su lojalni sebi i državi kojoj služe. Ova vlada nije došla da vlada, nego da služi”, dodao je Radulović.

Istakao je da on podnijeti ostavku ukoliko predloži ljude koji su ikad radili ili rekli nešto protiv Crne Gore.

“Za sve ljude koje ja budem predložio garantujem da će biti profesionalci”, rekao je ministar.

Radulović je kazao da opoziv i ne znači otkaz i da postoji mogućnost da ambasadori nastave da rade za Vladu.