"Ne uviđam spremnost Vlade za saradnju"

VUKOVIĆ: DPS JE DRŽAVOTVORNA PARTIJA

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Koordinator Odbora za pripremu Kongresa DPS-a Ivan Vuković kazao je u intervjuu za Pobjedu da ne razmišlja o visokoj partijskoj funkciji nakon Kongresa, ali da je zadovoljan prijedlozima opštinskih odbora vezanih za kadrovsku reformu partije, piše Pobjeda.

Podgorica Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković
Izvor: Biro za odnose s javnošću Glavnog grada Podgorica

Mi smo državotvorna partija. Zato, kao što smo to činili dok smo bili na vlasti, i iz opozicije ćemo djelovati odgovorno u odnosu na državne i nacionalne interese Crne Gore. O tome najbolje svjedoči i konstruktivna uloga predsjednika Đukanovića koji je u roku kraćem od onoga što podrazumjeva zakonska procedura predao mandat za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću i nijednim svojim potezom za sada na bilo koji način nije pokušao da uspori tranziciju vlasti u Crnoj Gori”, kazao je Vuković.

O tome kakve kadrovske promjene članstvo želi, Vuković kaže:

"Kao koordinator radne grupe za pripremu predstojećeg Kongresa DPS-a, moram kazati da sam izuzetno zadovoljan nivoom interesovanja koje su opštinski odbori pokazali u proteklom periodu kada su u pitanju sugestije na prijedlog novog programa i statuta i, svakako, ideje kadrovske obnove naše partije."

Na pitanje Pobjede jesu li tačni medijski navodi da biste Vi mogli biti na jednom od potpredsjedničkih mjesta u partiji, Vuković ističe:

"Ne razmišljam o tome. Imajući u vidu značaj predstojećeg Kongresa ne samo za DPS, nego za političke prilike u Crnoj Gori u cijelini, bilo mi je jedino važno da dam sve od sebe kako bi on uspio i kako bismo poslali poruku političke snage i optimizma, koji nam je veoma potreban u ovom trenutku. DPS je politički stub nezavisne, sekularne, multietničke, građanske i evropske Crne Gore. U ovom trenutku, to je jedino o čemu mislim."

O mnogo više oštrih kritika na račun Vlade dolazi od onih koji su je izabrali nego od DPS-a, što nameće utisak da se DPS kao partija još nije snašla kao opozicija. To je DPS-u prigovorio i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, koji je kazao da DPS „ne umije da se ponaša kao opozicija, već samo da brani“. Je li DPS u defanzivi?

"Ja bih kazao da ne. Naprotiv, apsolutno smo pokazali da znamo biti i veoma angažovana, konstruktivna demokratska opozicija. Ono što, pretpostavljam, ljudima „bode oči“ jeste stil naše političke borbe koji nikada neće biti onakav kakav je bio stil političke borbe naše konkurencije do 30. avgusta.

Kazao sam i ponavljam, bez obzira na to koliko su teški izazovi sa kojima se u ovom trenutku suočavamo, DPS nikada neće pristati da djeluje na način na koji je to radio, primjera radi, Demokratski front.

Mi smo državotvorna partija. Zato, kao što smo to činili dok smo bili na vlasti i iz opozicije ćemo djelovati odgovorno u odnosu na državne i nacionalne interese Crne Gore. O tome najbolje svjedoči i konstruktivna uloga predsjednika Đukanovića koji je u roku kraćem od onoga što podrazumjeva zakonska procedura predao mandat za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću i nijednim svojim potezom za sada na bilo koji način nije pokušao da uspori tranziciju vlasti u Crnoj Gori.

Kada govorimo o djelovanju nove izvršne vlasti, možda upravo brojni komentari Nebojše Medojevića, kao recimo onaj o tome da su premijer i ministar finansija odgovorni za kriminalne aktivnosti u kontekstu priče o emisiji državnih obveznica, najbolje svjedoče o tome koliko se dojučerašnja opozicija dobro snalazi u novoj ulozi."

Na pitanje Pobjede ma li kohabitacije Glavnog grada i Vlade? Kao gradonačelnik Podgorice, kako taj odnos vidi ubuduće, Vuković je naglasio:

"U više navrata sam istakao da je za Glavni grad Vlada najznačaniji partner i poslao tu vrstu poruke, odnosno podsjetio Vladu da sa naše strane postoji isptužena ruka. Nažalost, za sada ne uviđam spremnost te vrste na drugoj strani. Naprotiv, gotovo da ne prođe dan da mi u Glavnom gradu iz medija ne saznamo da je Vlada donijela neku odluku koja na najdirektniji mogući način utiče na razvoj Podgorice, a da o tome prethodno ništa nijesmo znali. Zato sam u svom posljednjem javnom nastupu optužio Vladu i, u konkretnom slučaju ministra Mitrovića, za institucionalnu nekulturu i politički revanšizam.

Ponavljam, ukoliko nam je interes građana Podgorice i Crne Gore na prvom mjestu, ne vidim nijedan razlog zbog kojeg ne bismo mogli korektno sarađivati u narednom periodu. U svakom slučaju, ovako kako smo krenuli, odnosno ovako kako Vlada trenutno radi, definitivno ne obećava da ćemo stići do tog cilja."

On je dodao i da je optimista kada su u pitanju izbori u Nikšiću:

"Optimista sam kad su predstojeći lokalni izbori u Nikšiću u pitanju. U prvom redu zato što je lokalna vlast na čelu sa DPS radila jako kvalitetno i svako ko neko vrijeme nije bio u tom gradu prepoznaje ogromne promjene koje su se desile u posljednjih nekoliko godina.

Osim toga, čini mi se da aktuelni politički trenutak utiče u tom smislu pozitivno na raspoloženje ljudi, jer bez obzira na to za koga su glasali 30. avgusta, ljudima je u sve većem broju jasno da je Crna Gora krenula u jednu avanturu koja sve nas može skupo da košta kao poljsedica neznanja i neiskustva onih koji je trenutno vode i, istovremeno, dominantnog raspoloženja da se po svaku cijenu teba svetiti DPS-u i onima koji vjeruju u našu politiku.

Dakle, vjerujem da će građanski i antifašistički, dakle evropski Nikšić, dati jasan odgovor na ono što se dešava u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko mjeseci, odnosno poručiti da se ne miri sa pokušajima urušavanja fundamentalih vrijednosti na kojima počivaju mulitietničko i građansko društvo i naša država." , zaključio je Vuković za Pobjedu.