"Samo naša vesela Vlada se česlja dok selo gori"

MEDOJEVIĆ: SISTEM PRIVREMENOG FINANSIRANJA IDEALAN ZA KORUPCIJU

Autor Adela Mulić

"Neshvatljivom odlukom Vlade da uopšte ne predlože Budžet za 2021. godinu i da predje na sistem privremenog finansiranja, kreirano je sistemsko okruzenje izuzetno rizicno na korupciju", objavio je danas na Facebook-u predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević


"Zbog “tajnog, ali organizovanog” rada Vlade ne postoji ni kontrola, a sam tim ni odgovornost. Odluke o garancijama za brodove , reprogramiranje obaveza prema Exim banci za kredit za auto-put, gašenje Montenegro Airlinesa, osnivanje nove avio-kompanije, su odluke koje imaju ozbiljne posljedice po budzet i privredu države. Sve mora biti definisano Zakonom o Budžetu i oko toga se mira voditi rasprava u Parlamentu. U Njemčkom Bundestagu rasprava o budžetu za narednu godinu traje i više od mjesec dana. Službe bezbijednosti i Ministarstvo odbrane moraju da svoje predloge troškove da brane i na Odboru za bezbjednost." tvrdi Medojević.

Odluka Vlade da se tajno zaduži emitovanjem obaveznica, tajno angažovanje investicione banke i pravnog savjetnika, bez javnog postupka i odluka Vlade da do marta troše budžetska sredstva bez ikakvog odobrenja i kontrole široko je, kaže Medojević, otvorila vrata korupciji i razorila sistem provjera i kontrolu od strane drugih institucija države, ali i javnosti.

.

"Krupne odluke o garancijama za brodove koje se ne donose zbog misljenja Agencije za zastitu Komisije za zaštitu konkurencije je tragikomicna. Čitav svijet, sve zemlje EU, SAD i Uk masovno iz budžeta i ekisijom novca podržavaju kompanije u državnom vlasništu, zbog šteta od pandemije korone. Samo naša vesela Vlada se česlja dok selo gori.
Štete zbog njihovog neznanja, nesnalaženja, netrasparentnisti i kršenja Ustava i zakona su ogromne. A tek su poceli", ističe Medojević na društvenim mrežama.