Sloboda medija jedan od prioriteta ove Vlade

KRIVOKAPIĆ I SEKULOVIĆ: Insistiraćemo na rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića i napada na novinare!

Autor Adela Mulić Izvor Standard

Do sada se nije moglo govoriti o slobodi medija u Crnoj Gori zbog svih napada na novinare, koji su profesionalno obavljali svoj posao, a nerasvijetljeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića predstavlja veliku mrlju za cijelo društvo.

Izvor: Vlada Crne Gore/S. Matić

To je povodom Dana novinara Crne Gore, 23. januara, u izjavi za Dan kazao predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Duško Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine kada je na njega ispred redakcije Dana kukavički i iz mraka ispaljen rafal. Nalogodavci i izvršioci ubistva još su van domašaja pravde i nijesu procesuirani najviše zahvaljujući propustima u istrazi.

Osuđen je samo Podgoričanin Damir Mandić,i to za krivično djelo saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića. On se tokom postupka branio ćutanjem, a osuđen je na 19 godina robije.

– Insistiraćemo da se rasvijetle svi slučajevi napada na novinare. Sloboda medija jedan je od prioriteta ove Vlade, koja će raditi na poboljšanju ambijenta u kom mediji u Crnoj Gori djeluju. Zato je ovaj datum važan da se podsjetimo koliko su slobodni mediji važni za nas kao građane ove države – kazao je Krivokapić.

Premijer je naveo da se ne mogu zaboraviti ni druga nedjela protiv novinara, među kojima je i napad naOliveru Lakić.

Ministar unutrašnjih poslovaSergej Sekulovićje povodom Dana novinara ocijenio da postoji utemeljena zabrinutost u pogledu slobode izražavanja i medijskog ambijenta, u kojem su zabilježeni određeni pomaci u istragama slučajeva napada na imovinu medija, dok ostaju nerasvijetljeni najteži napadi na novinare, prije svega ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića.

Za Dan je kazao da ovakvo zapažanje za crnogorske institucije ne može i ne smije biti predmet pregovaranja, jer sloboda govora i nezavisnost medija su jedan od glavnih pokazatelja demokratskog društva i države koja počiva na vladavini prava.

– Sistem mora u potpunosti zaštititi bezbjednost novinara i efikasno i efektivno reagovati na napade na njihov tjelesni i profesionalni integritet. Dan novinara dočekujemo u atmosferi koja bi trebalo biti mnogo povoljnija. Dočekujemo ga bez odgovora na pitanje ko su svi učesnici izvršenja ubistva Duška Jovanovića, ko je naručilac, koji je motiv, ali i ko je odgovoran jer istraga nije dovela do rasvjetljavanja. Kredibilitet crnogorskih institucija zavisi od rasvjetljavanja ovog monstruoznog čina – rekao je Sekulović.

Imajući u vidu, kako je istakao, da je ubijen osnivač i glavni i odgovorni urednik lista koji je bio kritički nastrojen prema vlasti, kao i činjenicu da ubistvo do danas nije rasvijetljeno, očekivano je da se nastavlja ugrožavanje slobode izražavanja i vladavina prava u Crnoj Gori. Bez pomaka u ovoj oblasti, nećemo moći da zatvorimo pregovaračka poglavlja 23 i 24.

– Dajem potpunu podršku radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, a posebno podržavam odluku, donijetu još 2018. godine, da se angažuje inostrani stručnjak za istragu ubistva, koji bi nepristrasno sagledao šta je sve preduzeto u istrazi ubistva Jovanovića i dao preporuke za njeno dalje vođenje. Moramo dati puni doprinos da svi napadi na novinare budu rasvi jetljeni, da preveniramo buduće i da stvorimo siguran ambijent za slobodu izražavanja – kazao je Sekulović.