Politika

LEPOSAVIĆ: USTAVNI SUD JE POLITIČKO-DRŽAVNO SUDSKI ORGAN koji najbolje oslikava institucionalnu krizu

Autor Adela Mulić Izvor Televizija Vijesti

Ustavni sud je političko-državno sudski organ koji najbolje oslikava ovu krizu, kazao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić, u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Izvor: Vlada Crne Gore/ S. Matić

On je istakao da se sud ponaša na način na koji se nije ponašao ranije.

“Ostavlja rok Skupštini koji je neadekvatan i nemoguć za reagovanje. Ako je rok koji je ostavljan prije bio duži, a sada bio naprasno kraći, onda je opravdana sumnja i bojazan”, ocijenio je Leposavić.

Osvrnuo se i na institut sjednice na daljinu.

“Sud je dobio i naprasno reagovao na zahtjev da ocijeni donešene odluke u Skupštini, odnosno zakone zbog sumnje da je povrijeđen Poslovnik u kojem je predviđen institut sjednice na daljinu. Sada kada imamo taj institut, postavlja se pitanje da li je sporno bilo glasanje na daljinu. A prošle godine, kada nije bilo tog instituta u aprilu, junu i julu, počinjale su sjednice Skupštine bez utvrđivanja kvoruma”, naveo je Leposavić, ističući da Ustavni sud tada nije reagovao, a sada reaguje, pa se javlja sumnja na duple aršine.

Kazao je i da se Ustavni sud po službenoj dužnosti nije oglašavao o važnim pitanjima i zakonima oko kojih je bilo i protesta kao što su protest majki zbog ukidanja zakona, kao i zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.