uključio se u program

ABAZOVIĆ: ĐUKANOVIĆ SAD MORA POTPISATI ZAKONE! GOVORIO O HAPŠENJU MIĆUNOVIĆA, NAJAVIO NOVE ČISTKE

Autor Gordana Bojanić Izvor TV Prva

Dritan je za srpske medije govorio o hapšenju Brana Mićunovića, naglasivši da ga je uhapsila crnogorska policija postupajući po svim zakonima, a osvrnuo se i na Zakon o slobodi vjeroispovesti.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović govorio je o Zakonu o slobodi vjeroispovesti koji je juče ponovo izglasan i pojasnio da li to znači da sada imovinu Srpske pravoslavne crkve niko neće dirati.

"Naravno, ovaj zakon ne treba da tretira imovinska pitanja, to je bila greška prethodnog zakona. Ovaj zakon je prilično liberalan, jednak prema svim vjerskim zajednicama, a intencija Vlade Crne Gore je da napravi pravni okvir gdje će sve vjerske zajednice da se osjećaju sigurno i imaju jednaka prava i mogućnosti. Milsim da i drugi zakoni štite imovinu, ona je i u Ustavnom konceptu zaštite, nadam se da više neće biti problema, ali dobro je što smo došli do zakonskog rješenja, da ostavimo tu temu ad akta i okrenemo se životnim pitanjima", rekao je Abazović.

O tome da li predsjednik Milo Đukanović može još jednom zakočiti novu verziju zakona o slobodi vjeroispovesti, kaže:

"Mogu kao i ostali građani da podnesu inicijativu Ustavnom sudu vezano za to da li je na sjednici bilo kvoruma, ali sve je u suštini regulatno i niko ne može preko volje naroda. Jasna je većina, 41 poslanik, dva puta se glasalo, da ne bude nikakvih dilema u šali možemo reći da ćemo glasati i treći put, ali to ne može da se promijeni. Svako ko bude pravio opstrukcije hvataće se za slamku spasa koju ne može naći", rekao je Abazović, pa se osvrnuo i na očekivanja građana:

"Ako je neko mislio da Crna Gora može postati Danska posle 30 godina jednoumlja, odnosno posle 70 godina, zemlja koja nikada u svojoj istoriji nije demokratski smijenila vlast na izborima, to je bilo nerealno. Najvažnije je da je sistem počeo da se demontira, mnogi su otišli, a mnogi tek treba da odu", kazao je Abazović.

Dritan je za Prvu televiziju govorio i o hapšenju Brana Mićunovića:

"Trudim se da pokrivam sektor bezbjednosti u najvećoj mjeri, ali nisam ja uhapsio Brana Mićunovića, uhapsila ga je crnogorska policija postupajući po svim zakonima i odnoseći se prema njemu kao prema svakom licu. Mi smo tom akcijom vratili integritet policajcima koji nisu smjeli ni da ga pregledaju a kamoli da ga zaustave i pitaju za dozvolu i isprave, pa još da pretrsesaju njegovo vozilo. Na taj način je Vlada i policija demonstrirala da će zakon biti jednak za sve i da više nema nedodirljivih. Više nema bahatosti, poznanstava, kumstva, veza, pozivanja tužioca itd, mogu da zaborave na to zato što ćemo zakon prema svima isto sprovoditi i ne vidim zašto bi u Crnoj Gori više bilo nedodirljivih", rekao je vicepremijer Crne Gore.

Evo šta je Abazović rekao juče u Skupštini: