Politika

ANB ZNA KO JE PALIO TAJNE DOKUMENTE, MORAĆE DA ODGOVARAJU

Autor Gordana Bojanić Izvor Vijesti

Šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić saopštio je Vijestima da će o paljenju tajnih dokumenata te službe uskoro obavijestiti skupštnski Odbor za bezbjednost i odbranu, ali i druge nadležne organe - radi utvrđivanja odgovornosti

Izvor: MONDO

Vršilac dužnosti direktora Agencije potvrdio je informacije koje su Vijesti nedavno objavile - da su pojedini zaposleni uništavali materijal te tajne službe i da je riječ o dokumetaciji o nezakonitom prisluškivanju i praćenju.

“Nakon stupanja na dužnost v.d. direktora ANB-a, a u cilju postizanja primarnog cilja - vraćanja ugleda Agencije za nacionalnu bezbjednost koji ona zaslužuje, otpočeo sam internu kontrolu rada Agencije i pritom u ovom trenutku utvrdio: Tačno je da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju; Tačno je da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije - spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa Zakonom”, saopštio je Vukšić juče odgovarajući na pitanja Vijesti.

On je objasnio da je u toku prikupljanje informacija i dokaza koji se odnose “na navedene i druge nezakonitosti u radu pojedinih službenika Agencije”:

“Za koje postoji osnovana sumnja da su svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav Crne Gore kojim su zagarantovana sloboda i prava čovjeka i građanina”, rekao je Vukšić.

Rekao je da će o svemu obavijestiti Skupštinu i nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti.

“Shodno navedenom, a u smislu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, u najskorije vrijeme, kao v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ću o svim preduzetim radnjama i aktivnostima, te prikupljenim informacijama i dokazima obavijestiti nadležno skupštinsko radno tijelo koje vrši parlamentarnu kontrolu rada Agencije, kao i javnost, te nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti”.

Tagovi

ANB