Uživo

SKUPŠTINA CRNE GORE USVOJILA SVE ZAKONE KOJE JE ĐUKANOVIĆ VRATIO (FOTO/VIDEO)

Skupština Crne Gore danas je ponovo izglasala sve zakonima koje je usvojila 29. decembra prošle godine, a koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.

Konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore
Izvor: MODNO/Nikoleta Vukčević

Skupština Crne Gore, glasovima parlamentarne većine, usvojila je izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je crnogorski predsjednik sa još šest zakona, usvojenih 29. decembra, vratio na ponovno odlučivanje. Za usvajanje ovog zakona glasao je 41 poslanik.

Poslanici su, na vanrednoj sjednici, usvojili i izmjene Zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Sjednici parlamenta nijesu prisustvovali poslanici opozicije.

Ove četiri zakona ranije je predložila crnogorska Vlada.

Poslanici će na drugoj vanrednoj sjednici ponovo glasati o izmjenama zakona o radu, državnim službenicima i namještenicija i zdravstevnoj zaštiti, koje je inicirala vladajuća koalicija.

Đukanović je u obrazloženju naveo da je, shodno Poslovniku Skupštine, propisano da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

"Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka sjednice i usvajanja dnevnog reda postojao kvorum, a time i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima", kazao je Đukanović.

On je ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije i ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.

14:10

Poslanici su jednoglasno izglasali predloženi Dnevni red za Sjednicu Drugog vanrednog zasijedanja u 2021. godini

Ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjeni Zakona o radu;
Ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima;
Ponovno odlučivanje o Zakonu o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

14:05

KNEŽEVIĆ: Nisam za to da se prave sastanci sa Đukanovićem

“Sve što je zakonska obaveza treba se poštovati, ali neformalni sastanci nisu obaveza. Neprirodno je da se neko više puta sretne sa Đukanovićem nego sa liderima vladajućih partija s kojima treba da rješavaju ova pitanja”, rekao je on.

14:04

KOPRIVICA: Ustavni sud nije radio svoj posao

Poslanik Demokrata Momo Koprivica saopštio je da Ustavni sud nije radio svoj posao i da Skupština u ovom sazivu nije mogla ništa da uradi jer je Ustavni sud u tome sprječava. Napomenuo je da krivicu snosi i prethodni saziv Skupštine.

“Uslov za prestanak sudije Ustavnog suda nastupio je 5. marta 2019. godine. Ako pojedini članovi Ustavnog Odbora propuste da na sjednici to sve kažu, pa se javi naknadna pamet i ustavni odnos pokušavaju da predstave kao politički. Nije naročito znanje kazati da je Đukanović uticao na Ustavni sud. Nije nikakvo junaštvo to kazati ovdje. Ono što je značajno je, čudi me kako se može jedan ustavnu odnos između trojice čelnika vlasti, predsjednika Skupštine, Vlade i države predstaviti kao politički”, rekao je Koprivica.

13:56

POSLANICA JELUŠIĆ: Put kojim je CRNA GORA KRENULA NIJE DOBAR

“Naš osnovni zadatak je da smirimo tenzije i da se dogovaramo. Moraćemo svi zajedno i pozicija i opozicija da riješimo zajedno. Odgovornost je i na onima koji nisu došli danas. Prema tome, apelujem na sve nas, jer su nam potrebna 49 glasova da pokušamo da se dogovorimo”, kazala je ona.

13:53

KNEŽEVIĆ: Šta će Crnoj Gori ovakav Ustavni sud?

“Kao član Ustavnog odbora i jedan od lider DF imam obavezu da upozorim da Ustavni sud već duže vremena funkcioniše kao puč sredstvo u rukama Mila Đukanovića, kako bi osporavali zakone koje donese ovaj dom”,izjavio je jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

On se obratio predsjedniku Skupštine i potpredsjedniku Vlade "da se manje viđaju sa Đukanovićem, a više sa njim i Andrijom Mandićem".

13:48

LEKIĆ: "Živimo u trenutku institucionalne opstrukcije"

„Apelujem da akteri kohabitaciji u saopštenjima izbjegnu 'nastavak dijaloga' kao da smo u Francuskoj i da se prilagodimo i potezima i retorikom ovome što doživljavam“, kazao je Lekić.

13:46

POSLANICI O VRAĆANJU ZAKONA NA PONOVNO IZGLASAVANJE I DOPISU USTAVNOG SUDA

Slaven Radunović poslanik DF-a kazao je da se drskost koju je pokazao Ustavni sud, ne može očekivati ni od ulične bande.

„Radi se o brutalnim partijskim vojnicima“, izjavio je on.

Podsjetio i naglasioda dvoje sudija ide u penziju i da jednom od njih vjerovatno ne odgovara rok od 30 dana za dostavljanje odgovora Skupštine.

Branko Radulović, poslanik Pokreta za Promjene rekao je da će ovi zakoni, o kojima će Skupština ponovo da se izjasni, biti dovedeni u pitanje za 15 dana, jer je to najavio predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović.

„Treba da se pripremimo za jaču i konkretniju borbu“, kazao je Radulović. Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da US ne radi svoj posoa, kao ni Sudski ni Tužilački savjet i da se radi o klasičnoj zloupotrebe službenog položaja radi doživotnog čuvanja fotelja pojedinaca." , kazao je on u svom izlaganju.

13:37

Nakon ove sjednice, za danas je planirano i drugo vanredno zasjedanje

Na tom zasijedanju će se ponovo odlučivati o predlozima poslanika vlasti, koje je takođe predsjednik države Milo Đukanović vratio na ponovno glasanje.

Riječ je o izmjenama  Zakona o radu, izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

13:33

SKUPŠTINA PONOVO USVOJILA ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVJESTI

Skupština je ponovo usvojila izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovjesti, glasovima 41 prisutnog poslanika vlasti. Na ponovnom glasanju su usvojene i izmjene i dopune zakona o kreditnim institucijama, izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija i izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Time je sjednica Prvog vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2021. godini završena.

Posjećamo, sjednica Prvog vanrednog zasijedanja Skupštine o ovoj godini počela je sa zakašnjenjem od sat.

13:22

"SKANDALOZAN DOPIS USTAVNOG SUDA"

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić saopštio je na početku sjednice da Ustavni sud traži da se Skupština izjasni po podnešenom zahtjevu o ocjeni ustavnosti u roku od 15 dana, što, prema njegovim riječima, nije do sada zabilježeno.

Bečić je naglasio i da su poslanici parlamentarne manjine podnijeli Ustavnom sudu inicijative za ocjenu ustavnosti odluka koje je Skupština donijela u decembru, a koje se odnose na odluke za obrazovanje Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, izmjenama Poslovnika i izboru članova DIK-a.

„Primio sam skandalozan dopis predsjednika Ustavnog suda koji traži da se Skupština odredi prema predlogu zaocjenu ustavbnosti odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu u roku od 15 dana. Jasno vam je da u vanrednom zasjedanju Skupština ne može u tom roku utvrditi odgovor Ustavnom sudu. U svakom drugom zahtjevu je rok za odgovor 30 dana. Prvi put u istoriji je postavljen rok od 15 dana“, izjavio je Bečić.

13:19

BEČIĆ POČEO IZLAGANJE O "NEZAPAMĆENOM ZAHTJEVU USTAVNOG SUDA"

Sjednica Prvog vanrednog zasijedanja Skupštine o ovoj godini počela je zvanično , sa zakašnjenjem od sat vemena.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da kvorum postoji jer je u sali prisutan 41 poslanik.

U sali su poslanici parlamentarne većine, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i svi ministri.

Sjednici ne prisustvuju poslanici opozicije.

13:12

Poslanici ušli u salu Skupštine gdje je zvanično počela Sjednica

Podsjećamo, poslanici opozicije neće prisustvovati današnjoj sjednici Skupštine.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

13:05

POČELA PRVA SJEDNICA VANREDNOG ZASIJEDANJA U 2021. GODINI

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

13:00

Premijer Zdravko Krivokapić zajedno sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem stigao je na Sjednicu Prvog vanrednog zasijedanja u 2021. godini

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčevič

12:57

Lider Pokreta za Promjene Nebojša Medojević stigao na Sjednicu Skupštine

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:54

U Skupštinu stigao poslanik DEMOS-a Miodrag Lekić

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:51

Iz poslaničkog kluba Demokrata stigli i Momo Koprivica i Dragan Krapović

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:42

Na sjednicu Skupštine stigao i predsjednik Kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:40

Na sjednicu pristigli i lideri DF-a Milan Knežević i Predrag Bulatović

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

 Stigla je i poslanica GP URA Božena Jelušić.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

 Sjednici će prisustvovati i poslanik Nove srpske demokratije, Strahinja Bulajić.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:26

U zgradu Skupštine Crne Gore stigla je i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:19

U Skupštinu stigla i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:16

DOBRIČANIN: NA PROŠLOJ SJEDNICI DIK JE POKUŠAO DRŽAVNI UDAR! Zakone smo doradili i izlagasaćemo ih opet (VIDEO)

Razgovarali smo sa poslanikom Ujedinjene Crne Gore Vladimirom Dobričaninom. On je za MONDO kazao da je DIK na prošloj sjednici pokušao državni udar.

Takođe, on je naglasio da je parlamentalna većina u međuvremenu doradila zakone, koje će danas ponovo izglasati. On je kritikovao odluku predsjednika države zbog vraćanja zakona na ponovno odlučivanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

11:58

STIGAO I POTPREDSJEDNIK VLADE DRITAN ABAZOVIĆ

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović stigao u Skupštinu. Lider PRAVE CRNE GORE Marko Milačić, takođe je stigao na Sjednicu Skupštine.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

11:55

Počinje Sjednica Prvog vanrednog zasijedanja u 2021. godini

U zgradu Skupštine stigli ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, zajedno sa poslanikom DF-a Slavenom Radunovićem.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević