"Sadašnji odnos Vlade i parlamentarne većine nije uopšte dobar"

JOANIKIJE TRAŽIO OD MEDOJEVIĆA I DF-a DA DOGOVORE JEDINSTVENO DJELOVANJE SA KRIVOKAPIĆEM

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, episkop Joanikije Mićović tražio je tokom sastanka sa predsjednikom Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem da se lideri Demokratskog fronta i Vlada Zdravka Krivokapića dogovore o jedinstvenom djelovanju, saznaje Pobejda.

Kako piše Pobjeda, način na koji funkcioniše sadašnji odnos Vlade i parlamentarne većine nije uopšte dobar, jasan je Joanikije.

Više izvora Pobjede bliskih DF-u je kazalo da je sastanak u Manastiru Đurđevi stupovi u Beranama uz posredništvo Andrije Mandića organizovan da bi “vladika Joanikije spasao ono što se može spasiti”.

Medojević je od formiranja Vlade Zdravka Krivokapića njen najžešći kritičar, jer gotovo svakodnevno ukazuje na nezakonite odluke Vlade, a nedavno je najavio i da neće glasati za bilo koji zakonski akt ukoliko je tačna informacija da je tužen od strane ministra finansija Milojka Spajića, navodi Pobjeda.

Više izvora Pobjede saopštilo je da je Medojević tokom sastanka predočio Joanikiju da nije normalno da DF, kao najjača grupacija u parlamentarnoj većini, nema nikakav uticaj na kreiranje reformskih politika, kao i da je neodrživo da Vlada donosi krupne odluke bez konsultacija sa liderima DF-a.

“Kritikujem poteze Vlade koji su nezakoniti i pogrešni. Neodrživa je Vlada koja ima podršku četiri poslanika koalicije “Crno na bijelo“ i Vijesti. Ne mogu podržavati poteze Vlade koji su nezakoniti, za koje saznajem iz medija i koji su suprotni programskim principima DF-a”, citirao je izvor Pobjede Medojevićev odgovor Joanikiju.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da je Joanikije imao razumijevanja za Medojevićeve stavove, ali da je tražio da se postigne neki dogovor.

“Crkva je očigledno pod sve većim pritiskom i nezadovoljstvom vjernika koji su nezadovoljni politikom nove Vlade”, kazao je izvor Pobjede.

Nakon sastanka, Medojević je za beogradske medije kazao da nikada nije imao bilo kakvih nesporazuma sa Joanikijem, koga je nedavno ne baš biranim riječima pominjao u svojim javnim obraćanjima, ističe Pobjeda.

“Nijesam nikada imao problem sa SPC u Crnoj Gori, posebno ne sa episkopom budimljansko-nikšićkim i administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske gospodinom Joanikijem. Sa njim sam imao veoma poučan, dobronamjeran i hrišćanski razgovor. Ja sam tada samo kritikovao Vladu premijera Zdravka Krivokapića. Mislim sa puno prava, jer nije urađeno mnogo toga što je odavno trebalo riješiti”, kazao je Medojević.

On je kao ilustrativan primjer naveo Nikšić navodeći da se dva mjeseca uoči izbora pred očima policije i tužilaštva krše zakoni, kupuju i podmićuju građani, a da nijesu sprovedene odgovarajuće smjene.

Medojević je prije tačno dva mjeseca optužio SPC da je učestvovala u izdaji birača. On je u polemici na društvenoj mreži Facebook kazao da mu je partijski kolega Andrija Mandić kazao da su vladika Joanikije, Gojko Perović i Vlado Božović odgovorni za prevaru i izdaju birača, naglašava Pobjeda.

“Ja govorim imenom i prezimenom ko je u ime crkve učestvovao u ovoj prevari. I to govorim samo ono što mi je Andrija rekao. Vladika Joanikije, pop Gojko Perović i Vlado Božović. Oni su odgovorni za ovu prevaru i izdaju birača. Samo ja više neću učestvovati u političkim igrama sveštenika koji su odigrali još jednom za Mila Đukanovića i opstanak ovog režima”, zaključio je Medojević 18. novembra.