Politika

ZASIJEDAO SAVJET ZA ODBRANU, USKORO O RAZRJEŠENJIMA OFICIRA (FOTO, VIDEO)

Autor Gordana Bojanić

Na današnjoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost dogovoreni su principi daljeg funkcionisanja Savjeta u skladu sa Ustavom Crne Gore, zakonima i Poslovnikom o radu koji je usvojen u prvom kvartalu 2020. godine.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Kako je najavljeno, Savjet će uskoro zakazati novu sjednicu, na kojoj će razmatrati i postavljenja i razrješenja oficira na ključnim pozicijama u Vojsci Crne Gore. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a u radu su učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac.

Članovi Savjeta za odbranu u daljem radu razmatraće i donositi odluke na sjednicama Savjeta ali i između dvije sjednice kako bi se obezbjedilo pravovremeno postavljanje oficira na funkcionalne dužnosti u komandama i jedinicama Vojske.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Na današnjoj sjednici predstavljen je i Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u 2020. godini.

Članovi Savjeta su, kako je saopšteno, informisani da je Vojska Crne Gore, obzirom na pandemiju COVID-19, od planiranih 19 međunarodnih vojnih vježbi učestvovala na dvije u inostranstvu i jednoj u Crnoj Gori.

"U zaključku je konstatovano da nije umanjena spremnost pripadnika Vojske Crne Gore za izvršenje namjenskih zadataka što potvrđuje i doprinos koje su jedinice dale kroz saradnju sa drugim institucijama u borbi protiv pandemije korona virusa. Savjet je odobrio učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u 2021. godini", dodaje se.

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na prijedlog ministarke odbrane donio odluke o razrješenjima oficira u Vojsci Crne Gore koji su stekli uslov za penziju