ZAVRŠEN SASTANAK O KOHABITACIJI

FUNKCIONALNOST DRŽAVE JE ZAJEDNIČKI INTERES! ĐUKANOVIĆ NAJAVIO DA ĆE POTPISATI ZAKONE

Autor Gordana Bojanić

U Vladi Crne Gore završen je sastanak premijera Zdravka Krivokapića, sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Sastanak je trajao više od dva sata.

Na sastanku su razmotrena pitanja koja se tiču funkcionalnosti države, institucija i njihovog daljeg razvoja, bez čega nema ni demokratskog ni ekonomskog napretka zemlje.

Iskazana je spremnost da se taj interes slijedi kao zajednički nacionalni interes i unapređuje zajednička odgovornost prema potrebi daljeg razvoja Crne Gore kao evropskog društva, kvalitetnijeg životnog standarda i slobode pojedinca, saopšeno je iz Vlade.

Kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, Đukanović je na sastanku najavio da će potpisati zakone kada se ih Skupština ponovo usvoji 20. januara. Ipak, lider DPS-a nije isključio mogućnost da će njegova stranka pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje ustavnosti Zakona o slobodi vjeroipovijesti.

Kada je riječ o smjenama u vojsci, dogovoreno je da to pitanje mora biti riješeno dijalogom, odnosno da se prije svega ispoštuje protokol, tako što će se na tu temu razgovarati na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost. Pitanje opoziva ambasadora, jedino je koje nije precizirano do kraja. Na tu temu, Vlada i predsjednik trebalo bi da dalje razgovaraju i da se dogovaraju, a ne nikako da bilo ko donosi samostalno odluke, poruka je sa satanka, prenose Vijesti.

Razgovarano je i o pitanjima koja su bila predmet nerazumijevanja u prvim etapama funkcionisanja kohabitacije i iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić