Politika

POSLANICI: Protiv KORUPCIJE I KRIMINALA dovoljan postojeći ZAKONODAVNI OKVIR

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije mora da bude u fokusu i ove Vlade, ali ne rušenjem uspostavljenog zakonodavnog okvira, uglavnom usklađenog sa standardima Evropske unije, piše Pobjeda.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ove ocjene iznijeli su sagovornici Pobjede, komentarišući najavu premijera Zdravka Krivokapića da u Vladi planiraju da u većini ministarstava formiraju posebna odjeljenja zadužena za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a čiji bi zadatak bio da prikupljaju dokumenta koja bi upućivali nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije.

“Nova Vlada na čelu sa premijerom Krivokapićem nam je u ovih mjesec i nešto dana uputila mnogo političkih poruka i planova koji su bili toliko „dobro“ promišljeni da su od mnogih odustajali gotovo u istom danu u kojem su ih saopštavali javnosti. Bilo bi zaista dobro kada bi se ovako ozbiljna pitanja odgovornije tretirala, a državna politika vodila na način da se ne saopštava javnosti nešto što premijeru i ministrima prvo padne na pamet”, kazala je za Pobjedu poslanica i univerzitetska profesorica Draginja Vuksanović-Stanković.

Ona se pribojava da je i sa „temom borbe protiv korupcije i kriminala slična situacija“.

“Imamo i ovdje olako obećanu brzinu i „inventivna“ rješenja koja će valjda sama po sebi da nam riješe problem deficita vladavine prava. Premijer Krivokapić bi trebalo da zna da su ovo veoma osjetljiva pitanja koja zadiru u najsloženiji dio naših evropskih obaveza. Normativni i institucionalni okvir borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala smo uvijek dogovarali sa EU. Znamo da su i ustavne promjene 2013. koje je vodio SDP bile uslov za otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24, potom i zakoni vezano za osnivanje Specijalnog tužilaštva i mnoge druge stvari”, ističe poslanica Socijaldemokratske partije.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Pored toga, Krivokapić nije pojašnjavao je li mu namjera da inicira ukidanje Specijalnog tužilaštva, navodi Pobjeda.

“Svaka promjena strukture, svaka institucionalna ili normativna promjena mora biti dobro promišljena i poželjno je da bude plod određenog političkog konsenzusa, a svakako dogovorena i sa našim evropskim partnerima. U konkretnom slučaju, vidjeli smo da su premijera i oko ove ideje žestoko kritikovali iz njegove parlamentarne većine, pa bi bilo uputno da oko ovog pitanja, a i svih ostalih, prvo dogovor pronađe u sopstvenim redovima, pa da onda ide dalje u moguću realizaciju”, poručuje Draginja Vuksanović-Stanković.

U promjene na bolje u ovoj oblasti ne vjeruju ni u opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista, koja je bila na vlasti protekle tri decenije, naglašava Pobjeda.

“Najavu Krivokapića sam shvatio kao ideju nove Vlade da ima nešto poput samoregulatornog odjeljenja unutar većine ministarstava, koje će pomoći da se eventualna korupcija u okviru državnih organa locira i spriječi. Namjera da se Vlada uspješno izbori sa korupcijom mora naići na odobravanje svih činilaca u društvu, ali ukoliko je namjera nove Vlade da neustavnim rješenjima pribjegne uvođenju novih modela to ne zaslužuje poseban komentar”, kaže za Pobjedu član skupštinskog Odbora za antikorupciju Nikola Rakočević (DPS).

Izvor: DPS

Podjela vlasti je, naglašava on, Ustavom garantovana i definisana.

Novu većinu to nije u dosadašnjem djelovanju pretjerano obavezivalo, međutim, siguran sam da će institucije države pokazati efikasnost, ukoliko za to bude potrebe”, zaključio je Nikola Rakočević.

Možda ce vas zanimati

Tagovi