Politika

KRUPNE PROMJENE U DPS-u, biraće se NAJBOLJI!

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Izmjenama Statuta Demokratske partije socijalista koje će biti usvojene na vanrednom kongresu biće uveden neposredan način biranja svih predsjednika opštinskog odbora kao i predsjednika te partije, saznaje Pobjeda.

Izvor: Promo/DPS

Više izvora Pobjede iz vrha DPS-a je saopštilo da po izmjenama koje imaju podršku užeg vrha DPS-a i tima koji priprema Kongres, predsjednici gradskih odbora će se birati na način da će se o njihovom izboru izjašnjavati svaki registrovani član DPS-a, a nakon prelaznog perioda od najmanje dvije godine DPS će izabrati svog predsjednika na partijskom referendumu.

” U pitanju je značajna izmjena Statuta, tako da će novi predsjednici odbora imati znatno šira ovlašćenja, ali i uticaj budući da će biti birani od čak 20 ili u nekim opštinama i 30 odsto biračkog tijela. To je jedinstven način biranja šefova partijskih organa u Crnoj Gori koji je svojstven vodećim strankama u Njemačkoj, Francuskoj i širom Evrope. Na taj način partija će spremnije dočekivati sve izbore, one lokalne, ali i vanredne parlamentarne izbore koji se sve više pominju “, pojasnio je izvor za Pobjedu.

Po Statutu koji je usvojen prošle godine, opštinski odbor bira predsjednika, uz prethodnu saglasnost Predsjedništva partije, a novim rješenjem se značajno decentralizuje partija, navodi Pobjeda.

Izvori Pobjede tvrde da će DPS nakon kongresa ukinuti funkciju političkog direktora, ali će zato vratiti funkciju generalnog sekretara koja je karakteristična za partije socijaldemokratske orijentacije, ističe Pobjeda.

Plan DPS-a je, prema informacijama, da izmjenama Statuta i Programa partije izabere ljude sa najvećom mogućom podrškom među građanima, kako bi spremni dočekali lokalne izbore.

Izvori tvrde za Pobjedu da se razmatra i da se ukine funkcija zamjenika predsjednika i da se umjesto toga partija vrati na rješenje prije 2015. godine kada je imala tri potpredsjednika. Od toga jedan potpredsjednik mora biti žena.

Kongres najveće partije u Crnoj Gori biće održan 23. januara i to onlajn, a više značajnijih funkcionera te partije zatražilo je ostanak predsjednika Mila Đukanovića na čelu partije, zaključuje Pobjeda.

Tagovi

DPS