Politika

LEPOSAVIĆ: "Cilj NIJE POLITIČKA OSVETA, već PRAVDA"

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je da “pravda ne smije da bude politička, odnosno pobjednička, nego čista legalna pravda koja se zasniva na individualnoj odgovornosti utvrđenoj na osnovu nesumnjivih dokaza”, pišu "Vijesti".

Izvor: Vlada Crne Gore/ S. Matić

“Oni koji zagovaraju sprovođenje brze i revolucionarne pravde, namjerno ili iz neznanja, prijete da diskredituju samu ideju pravde i onemoguće ciljeve koji se žele uspostaviti vladavinom prava. Međutim, postupci pripadnika bivšeg režima, poput pokušaja suspenzije Skupštine, daju, nažalost, za pravo svima koji smatraju da pravda treba da bude brza i nemilosrdna”, izjavio je ministar u intervjuu za “Vijesti”.

Povodom v.d. stanja u vrhu pravosuđa zbog problema dvotrećinske većine za izbore, on kaže za "Vijesti" da “Vlada i parlamentarna većina imaju obavezu da dogovore i predlože sve moguće alternativne načine razrješenja institucionalne krize”.

"Nisam naišao na neprimjerene postupke, već na normalan i profesionalan odnos i to jednako u oba resora koji su sada objedinjeni. Zahvaljujući tome, mogao sam nesmetano da počnem sa radom već prvog dana. Zaposleni u ministarstvima ne iskazuju odnos prema ministrima lično, već svoj sopstveni odnos prema profesionalnim obavezama i građanima koji plaćaju njihov rad. Zvanične primopredaje nije bilo i držim da je tako najbolje. Ovo je prva demokratska smjena vlasti u istoriji Crni Gore i mnoge demokratske ustanove će sada da zažive prvi put." - kazao je on komentarišući stanje koje je zatekao u Ministarstvu.

Kada je riječ o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, Ministar je za "Vijesti" saopštio:

"Ovim zakonom niko nije diskriminisan, već je svim vjerskim zajednicama garantovana nepovredivost imovinskih prava, dok je, u pogledu mogućih sporova, potvrđeno važenje Ustava i prihvaćenih međunarodnih ugovora prema kojima se svi sporovi ove vrste rješavaju pred nadležnim sudovima. Problem, međutim, nastaje kada pojedinci zastupaju stav da zakonom treba oduzimati i raspodjeljivati konkretna dobra i nepokretnosti. Zakonom se to ne radi niti se zakonom mogu stvarati i gasiti crkve i vjerske zajednice. Zakoni kojima su činjene takve stvari, uvijek su u istoriji izazivali ogromne ljudske katastrofe, pa je prethodni Zakon o slobodi vjeroispovijesti zamalo doveo i Crnu Goru u takvo stanje. Zbog toga je i izmijenjen."

Dodaje i Srbija treba da poštuje ekstradiciono pravo i preuzete obaveze:

"Prethodna vlast nije ostavila vruć krompir meni, već građanima. To je odnos nepoštovanja svojih građana, pogotovo socijalno ugroženih grupa i onih koje je režim revnosno sudski gonio i lišavao slobode za namjanje prestupe i novčane kazne koje nisu imale od čega biti plaćene.", zaključuje z a"Vijesti".