Politika

POSLANIČKA VEĆINA: "Stavićemo tačku na jeftin i prizeman pokušaj blokade države"

Autor Jovana Raičević

U zajedničkom saopštenju vladajuće većine se navodi i da bi "bilo zanimljivo da predsjednik Crne Gore odgovori crnogorskoj javnosti da li je vraćao na ponovno odlučivanje na destine zakona koji su usvojene na sjednicama Skupštine Crne Gore, na proljeće prethodne godine.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ocjenjuje da se da je tim činom Đukanović, "očito pod pritiskom destruktivnih i radikalnih struktura u svojim redovima koje se pripremaju za predstojeći Kongres", pokazao da su priče o demokratskoj tranziciji vlasti i kooperativnosti njega i opozicije samo bili jeftini marketinški trikovi.

"Da ne govorimo kakvu je bombu u sistemu izazvao ovakvim potezom predsjednik, imajući u vidu da stupanje na snagu nekoliko zakona koji uređuju pitanja rada i opšteg kolektivnog ugovora, kreditnih institucija i bankarskog sistema, fiskalizacije i drugih, jesu pitanja koja su strogo vezana za rokove i čije prolongirane može da izazove ogromne posledice po radnike, bankarski sistem i privrednike", smatraju u parlamentarnoj većini.

Oni su kazali da je Đukanović osim pokušaja uzimanja nadležnosti drugih grana vlasti i ulazeći u ono što nije njegov posao, pokušao da manipuliše u obrazloženju razloga za donošenje odluke.

"Tako je citirajući član 90 Poslovnika Skupštine Crne Gore, izbjegao da citira stav četiri navedenog člana koji kaže da kvorum na zahtjev 10 poslanika utvrđuje prozivkom, kako je i učinjeno", kaže se u saopštenju.

Iz parlamentarne većine ističu da je Đukanović zaboravio i da pomene da je dopunama Poslovnika iz novembra predviđena mogućnost učešća u radu sjednice na daljinu poslanika koji su u samoizolaciji.

Navodi se da je Đukanović otišao korak dalje pokušavajući da sa pozicije predsjednika Crne Gore abolira pokušaj krađe jednog poslaničkog mandata URA-a, odnosno protivrpravno djelovanje članova Državne izborne komisije (DIK) iz reda opozicionih partija navodeći da je parlamentarna praksa da se mandat potvrđuje tek na predlog DIK-a.

"Zaboravljajući da DIK ne utvrđuje predloge, da je DIK obavijestio Skupštinu da nije u mogućnosti da dostavi izvještaj o tome ko je naredni kandidat na listi “Crno na bijelo”, a da su mandate zaradile partije na izborima, da je to potvrđeno konačnim rezultatima izborima", kaža se u saopštenju.

Dodaje se i da saglasno Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika, niko ne može suspendovati pravo izabranog predstavnika naroda koji je sledeći na izbornoj listi da započne svoj poslanički mandat ukoliko to želi.

Navodi se da bi bilo zanimljivo da Đukanović odgovori crnogorskoj javnosti da li je vraćao na ponovno odlučivanje na destine zakona koji su usvojene na sjednicama Skupštine u aprilu, maju, junu i julu prošle godine, a na kojima je i prilikom početka i rada na sjedncama bilo prisutno 20-ak poslanika.

"Dok je 50-ak poslanika učestvovalo putem informaciono komunikacione tehnologije, iako tadašnjim Poslovnik, od razliku od sadašnjeg, nije bila predviđena mogućnost učešća u radu sjednice na daljinu", rekli su iz parlamentarne većine.

Oni su ocijenili da taj primjer na najplastičniji način pokazuje da se radi o planiranoj opstrukciji, pokušaju blokade institucija i sistema, i dosada u evropskim okvirma nezabilježenom načinu opstruiranja demokratske tranzicije vlasti.

"Međutim, mi ćemo i ovaj pokušaj opstrukcije, istovjetno kao i dva prethodna pokušaja, riješiti staloženo, demokratski i legalno. Saglasno Ustavu i drugim propisima ponovo ćemo izglasati sve zakone i staviti tačku na ovako jeftin i prizeman pokušaj blokade države, institucija, radnika, privrednika i mnogih drugih", poručili su iz parlamentarne većine.