Politika

KATNIĆ: Sudstvo u Crnoj Gori pred velikim izazovom

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

Sudstvo u Crnoj Gori nikada nije bilo pred većim izazovom, s obzirom na pojačane pritiske i od nekih osoba koje su sada u vlasti jer se uskoro očekuje drugostepena odluka u predmetu za terorizam u pokušaju na dan parlamentarnih izbora 2016., smatra glavni specijalni tuž

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Katnić je u intervjuu Pobjedi rekao da da i pored insistiranja lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i Nebojše Medojevića, koje Tužilaštvo tereti da su članovi kriminalne organizacije, njegov mandat može prestati samo na zakonom predviđen način.

Katnić je kazao da ta trojka od Vlade traži njegovu i smjenu njegovih kolega, kako bi Specijalno državno tužilaštvo (SDT) bilo ukinuto.

On je rekao da je u svijetlu društvenih dešavanja koja su javna i potpuno neskrivena sigurno da sudstvo u Crnoj Gori nikada nije bilo pred većim izazovom.

Katnić je podsjetio da je po Ustavu sud samostalan i nezavisan, i sudi na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora.

“Imajući u vidu iznijeta načela svaki sud, pa i žalbeni, mora se oduprijeti svim pritiscima i donijeti odluku po svojoj savjesti. Za takvu odluku sudija ne može biti pozvan na odgovornost i to je takođe predviđeno Ustavom”, kazao je Katnić.

On je ocijenio da su SDT i Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije Crne Gore djelovali u posebno teškim uslovima.

“Prevashodno mislim na pandemiju korona virusa, zbog čega je i dio specijalnih tužilaca i policijskih službenika, usljed novonastalih okolnosti, bio značajno vrijeme odsutan. No, i pored toga rezultati su više nego dobri, čak bolji nego prošlogodišnji (koji su, takođe, bili sjajni)”, naveo je Katnić.