"Naša ruka pružena susjedima"

ABAZOVIĆ: Zvaničnici Srbije više nego DOBRODOŠLI U CRNU GORU

Autor Jovana Raičević Izvor n1

Vicepremijer Crne Gore Dritan Abazović u intervjuu za N1 kaže da bi za poboljšanje odnosa Srbije i Crne Gore veliki korak bilo izručenje Crnoj Gori Svetozara Marovića.

Smatra, kako je naveo, i da ne stoji zamjerka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi boljim odnosima dvije zemlje ključno doprinelo povlačenje odluke o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, jer vlada čiji je funckioner nije tu odluku ni donijela.

O najnovijim dešavanjima na političkoj sceni Crne Gore povodom usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovesti, kaže da je Demokratska partija socijalista (DPS) u parlamentu pokušala da izvrši “puzajući državni udar”, ali da se na sve opstrukcije od strane bivšeg režima ne bi previše osvrtao jer je nova vlada pokalazala da niko ne može biti iznad države. “A što se tiče DPS, moraće da se navikavaju da su sada u opoziciji”, kazao je on.

On ističe i da bi, da je on mogao da bira prvi zakon koji će biti usvojen biti onaj o porijeklu imovine i dodaje da očekuje da će taj zakon na proljeće biti usvojen što će otvoriti put da se krene u ono što je prioritet politike njegove stranke i vlade – a to je borba protiv korupcije i kriminala.

“Izručenje Marovića smo tražili i vjerujemo da u odnosima sa Srbijom, koja nam je u svakom smislu najbliža i istorijski i tradicionalno i porodično, ali svakako i sa ostalim zemljama regiona, treba da okrenemo novi list. Mi smo nova vlada i ne možemo da negativnosti koje prethodna vlada radila nosimo kao teret. Želimo da krenemo od nule u međuvladinim odnosima”, rekao je Abazović.

On je dodao da je novi zahtev za izručenje Marovića podnijet i da smatra da bi to bio veliki korak u poboljšanju odnosa sa Srbijom jer je on optužen za najteža krivična djela i mnogo štete je nanio budžetu i građanima Crne Gore.

“Smatarmo primjerenim da Srbija sprovede njegovu ekstradiciju u duhu partnerstva u i dobrih odnosa”, rekao je Abazović i dodao da bi u obrnutoj situaciji, da je neko u Srbiji osuđen za najteža krivična djela, a boravi u Crnoj Gori, njegova vlada ne bi imala dileme jedan sekund da treba da se izruči.
“Naša ruka Srbiji je pružena”

“Što se tiče Božovića, ova vlada ga nije proglasila personom non grata, to se desilo prije nego što je izabrana ova vlada, doduše nedjelju dana, ali zaista ne razumijem kako nama neko želi da svali krivicu za odluke donijete u periodu kad nismo bili na ovim funkcijama”, rekao je Abazović i dodao da će Crna Gora imenovati drugog ambasadora u Srbiji, željeći da tako pošalje poruku da je nastupila nova era u odnosima dvije zemlje.

“Nadam se da će se naći rješenje, to je pitanje ministarstava spoljnih poslova Crne Gore i Srbije, ali cijela politika treba da se zasniva na dobrosusjedskoj saradnji”, kaže Abazović i dodaje:

“Naša ruka je pružena i zvaničnici Srbije više su nego dobrodošli u Crnu Goru, kao što ćemo i mi, nadam se, imati priliku da ćemo biti kod njih gosti u Beogradu”, rekao je vicepremijer za N1.