Politika

SPAJIĆ: "Nije potreban REBALANS BUDŽETA, sve je urađeno PO ZAKONU"

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da će Vlada imati ciljno orijentisani predlog zakona o budžetu za iduću godinu, koji će omogućiti apsolutnu transparentnost u trošenju svakog centa novca poreskih obveznika, pišu "Vijesti".

On je naglasio da se tačno zna zašto i gdje novac tačno ide.

Spajić je ocijenio da je Crna Gora, zahvaljujući emisiji obveznica od 750 miliona eura, mirno ušla u neizvjesnu 2021. godinu, i da su interne procjene investicionih banaka, koje su bile fnansijski savjetnici, da se ovim uštedjelo skoro 100 miliona eura.

Spajić je rekao da emitovanje nije bilo tajno, već internog karaktera, koje zahtjevaju sve hartije od vrijednosti izdate pod Rule 144A američkog SEC-ja, navodeći da je glavni dio transakcijske dokumentacije već javno objavljen i na Londonskoj berzi, ističu "Vijesti":

“Teško je shvatljivo zašto neki političari koji se predstavljaju za finansijske eksperte mogu da stavljaju u pitanje ove stvari, jer svako ko je ikad učestvovao na tržištu kapitala u bilo kom kapacitetu, ili da karikiram da je čak u najgorem slučaju gledao neku Netflix seriju sa tom tematikom, može da potvrdi navedeno”, izjavio je on, nakon što je objasnio proceduru i pravila, navodi se u "Vijestima":

Spajić je naglasio da nije potreban rebalans budžeta za ovu godinu, tvrdeći da je sve urađeno zakonito te da je situacija čista po tom pitanju, pišu "Vijesti".

“Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave se nijedan cent iznosa utvrđenih u Zakonu o budžetu za 2020. godinu nije mijenjao... Imajući u vidu navedeno, krajnje je zlonamjerno i pogrešno “dobacivanje” pojedinaca da se uredbom mijenja Zakon o budžetu za 2020. I ne samo da je zlonamjerno, već ovakav diskurs predstavlja krajnji stepen licemjerja, jer su ti isti pojedinci nebrojeno puta u proteklih 30 godina - dok su bili na vlasti, postupali na identičan način nakon formiranja izmijenjene Vlade, uredbom su utvrđivali koja ministarstva će upravljati i raspolagati sredstvima iz budžeta, za tu tekuću kalendarsku godinu. Uredba i Zakon o budžetu za 2020. godinu egzistiraju u našem pravnom poretku paralelno i među njima nema nikakve kolizije, niti nezakonitosti u njihovoj koegzistenciji”, saopštio je Spajić.

Dodao je da privremeno finansiranje nema nikave veze za budžetom za ovu godinu i da svako insistiranje na nečemu kao što je (nepostojeći) “tehnički” rebalans, samo nedelju dana do kraja godine, “predstavlja krajnje maliciozan pokušaj trošenja dragocjenog vremena, spinovanja priče o nezakonitom radu nove Vlade, kao i pokušaj zaustavljanja reformi i gašenja požara na svim stranama”, ocijenjuju "Vijesti":

“Da sumiramo, Zakon o budžetu za 2020. godinu prestaje da važi istekom 2020. i nema nikakve veze sa 2021. godinom i privremenim finansiranjem..,” jasan je Spajić.

Poručuje da se privremenim finansiranjem obezbjeđuje redovna isplata zarada, penzija, socijalnih i drugih davanja, kao i servisiranje ostalih važnih isplata koje su od značaja za građene i privredne subjekte, zaključuju "Vijesti".