Politika

DPS: Abazović slagao, nije tačno da su ovo izmjene koje je Vlada nudila

Autor Adela Mulić

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gostujući na službenoj televiziji Vijesti, saopštio je nestinu kazavši da je prethodna Vlada nudila upravo ove izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti u julu mjesecu, saopšteno je iz DPS-a.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

“Da podsjetimo javnost da tadašnja Vlada nije nudila brisanje bilo kog člana, već je nuđena izmjena nadležnosti sudova, iz upravne u redovnu građansku nadležnost, za utvrđivanje prava na imovinu koju je nakon 1918. godine zauzela SPC. Takođe, insistirano je na upisu u odgovarajući registar svih vjerskih zajednica, uključujući i SPC i njene eparhije – koje to nikada nijesu uradile. A nijesu – jer ne priznaju državu Crnu Goru i njen pravni poredak”, navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaju da u predloženim izmjenama koje su na dnevnom redu nema odredbe koja se tiče kontrole raspolaganja budžetskim sredstvima, nema odredbe da Vlada daje saglasnost da se iz zemlje iznose kulturna dobra, niti se predlogom Vlade iz jula omogućavalo SPC da mimo drugih vjerskih zajednica ostvari pravni status na bazi “diskrecionog” prepoznavanja od strane ministra pravde a ne registracijom.

“Uostalom, Abazoviću, ako je Vlada SPC nudila ovo rješenje 15 dana prije izbora, a za stolom sjedio zastupnik SPC a sada ministar Leposavić – zašto te izmjene nijesu tada prihvaćene? Zato što nijesu ni nuđene. Sve što smo čuli od strane Abazovića bilo je neistinito, suviše populistički, čak i za koordinatora službi bezbjednosti koji o imenovanju kadrova u njegovom resoru saznaje iz medija”, dodaju u saopštenju.