Potrebne hitne promjene

RADULOVIĆ: Insistiram na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Autor Ana Božović Izvor Dan

Šefovi poslaničkih klubova skupštinske većine i predstavnici Vlade, uključujući i premijera Zdravka Krivokapića, sastali su se juče u vili „Gorica“

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Tema su bili odnos Vlade i parlamenta i nastavak procesa smjenjivanja, kako je rečeno, nestručnih i korumpiranih kadrova koje je imenovala bivša vlast, piše Dan

Prema saznanjima Dana, usaglašeno je da se tamo gdje je neophodno izmijene zakoni kako bi reforma javne uprave i imenovanje novih kadrova bili omogućeni i olakšani.

Takođe je dogovoreno je da se sastanci između predstavnika Vlade i parlamentarne većine održavaju svakog vikenda, kako bi se analizirala društveno-politička i ekonomska kretanja i, s tim u vezi, definisale adekvatne strategije nove vlasti.

Jedan od zaključaka je da treba maksimalno unaprijediti saradnju Vlade i Skupštine.

Sastanku je u ime PzP-a prisustvovao prof.dr Branko Radulović, koji je za Dan saopštio svoje viđenje diskusu je u vili „Gorica“.

“To su redovni sastanci povodom niza pitanja. Nadam se da će naše primjedbe biti prihvaćene, a što se mene tiče, potencirao sam kao prioritetno pitanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Moraju se hitno donijeti zakoni o lustraciji i o provjeri porijekla imovine, te preispitati korupcionaški ugovori, a sve to i kroz saradnju parlamenta i Vlade. Bilo je tekućih pitanja, ali i nečega što je strateška politika. Dobro je da se razgovara i dobro je da se sastajemo, ali se nadam da ćemo se čuti. Ja konkretno insistiram na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je Radulović.

On je kazao da je neprihvatljivo da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pokrene hapšenje jednog od hiljadu lopova i da se hvali time.

Radulović je naglasio da se od lučno mora stati na kraj organizovanom kriminalu i korupciji u Crnoj Gori.

“Treba nam istinska i beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije. Mi, što se tiče Vlade, imamo sastanke subotom, a između toga i sastanke sa ministrima radi kadrovske politike i drugih pitanja. Već smo krenuli u zakonske inicijative, već su usaglašeni Institut za razvoj i Razvojna banka. To su moje ideje, to je usaglašeno i to je dobar korak naprijed”, istakao je Radulović.

Radulović je rekao da su potrebne hitne promjene u tužilaštvu i sudstvu, jer je to uslov adekvatne i odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

“Crna Gora treba da u ekonomskom i moralnom smislu uistinu bude pravna država. Jedan od uslova za to je smjena Milivoja Katnića, i uz to značajne reforme u sudstvu”, kazao je Radulović.