Politika

LEPOSAVIĆ O ZAKONU O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI: Vlada nije imala obavezu vođenja klasične javne rasprave

Autor Ana Božović

Na sjednici Vlade jednoglasno je utvrđen Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, i postignuto je više nego što smo se nadali da će biti moguće, saopštio je danas na konferenciji za novinare ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao da mu je zadovoljstvo što može da obavijesti javnost da je juče jednoglasno usvojen na sjednici Predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Ova Vlada je u dijalogu između Crkve i vjerskih zajednica sa jedne i, Države sa druge strane uradila više za pet dana nego što je prošla Vlada uradila za pet godina", kazao je Leposavić.

Novi predlog je, kako kaže, vjerski senzibilan i štiti prava svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

"Vlada nije imala obavezu vođenja klasične javne rasprave i to zbog hitnosti izmjena jer su promjene takve da ne mijenjaju bitno strukturu samog zakona. Uspjeli smo da odemo korak naprijed i imamo Predlog novog zakona koji je postao vjerski senzibilan i zaštite prava svih vjerskih zajednica”, kazao je Leposavić.

On je kazao da sa jedne strane se eleminiše mogućnost da se u Vladinom postupku reguliše imovinski spor, predložena je norma da se takvi imovinski sporovi rješavaju u parničnim postupu pred nadležnim sudom”, kazao je Leposavić.

Leposavić je kazao da ovaj zakon ne oduzima ni jedno vjersko pravo.

“Potekla godina je obilježena protestima koji su najveći u istoriji Crne Gore. Ta borba je rezultirala da se formira jasan stav da su nužne izmjene ovog zakona”, kazao je Leposavić.

Parcela za CPC predmet spora

"Na vladi je došla odluka koja je predmet sudskog-imovinskog spora. Da li vi očekujete da mi na vladi dignemo ruku da nešto što je predmet sudskog spora nekome ustupimo", kazao je Abazović.

Kako je kazao ta parcela je predmet spora između Mitropolije i države ili Mitropolije i Glavnog grada.

"Nemam ništa protiv da se ustupi druga parcela koja nema nikakav teret. Razumijem da se krivica stavi na Uru, kako mi želimo da uradimo nešto protiv jedne nacionalne ili vjerske zajednice. Ja to odbacujem", rekao je Abazović.

On je kazao da je jednoglasno usvojen predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.