Politika

KRIVOKAPIĆ: Vlada neće praviti Nacrt budžeta; ABAZOVIĆ: Ne možemo raditi po notama režima koji smo pobjedili

Autor Ana Božović

Vlada Crne Gore danas je donijela odluku da neće praviti Nacrt budžeta, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare

Izvor: Vlada Crne Gore

“Danas je u jutarnjim časovima Vlada donjela još jednu vrlo znalajnu odluku. Nećemo praviti nacrt budžeta da bi imali budžet radi budžeta", kazao je Krivokapić.

On je kazao da se za ovu odluku nijesu opredijelili iz političkih razloga.

"Opredjelili smo se da do marta mjeseca odradimo reralističan budžet”, dodao je on.

Krivokapić poručuje da građani treba da vjeruju ovoj Vladi, i da moraju znati šta se dešavalo u prethodnom periodu.

Potpredsjenik Vlade Dritan Abazović kazao je da ne mogu da predlože budžet DPS-a.

On je kazao da građani Crne Gore treba da znaju da "mi ne možemo raditi po notama režima koji smo pobjedili".

"Ministarstva su imala vremena da dostave do jutros informacije kakvo je stanje i kakvi su im planovi. U većini je zatečen jevašluk”, kazao je Abazović.

On je dodao da su obezbijedili novac za narednu godinu i da budžet koji je postavila bivša Vlada treba da se zaboravi.

Abazović je istakao da sve rade transparentno.

"Našli smo rješenje koje je održivo u skladu sa zakonom i Ustavom. Pozivamo sve relevantne činioce da se uključe u izradi novog budžeta. Ova Vlada će donijeti svoj budžet”, kazao je Abazović.

On je kazao da smatra da je dobro rješenje imenovanje gospodina Vukšića na vd funkciju direktora ANB-a.

"Juče smo imali ostavku direktora Uprave policije. Želim puno uspjeha gospodinu Vukšiću”, kazao je Abazović.

"Na vladi je došla odluka koja je predmet sudskog-imovinskog spora. Da li vi očekujete da mi na vladi dignemo ruku da nešto što je predmet sudskog spora nekome ustupimo", kazao je Abazović.

Abazović je kazao ta parcela za CPC predmet spor.

"Parcela CPC je predmet spora između Mitropolije i države ili Mitropolije i Glavnog grada. Nemam ništa protiv da se ustupi druga parcela koja nema nikakav teret. Razumijem da se krivica stavi na Uru, kako mi želimo da uradimo nešto protiv jedne nacionalne ili vjerske zajednice. Ja to odbacujem", rekao je Abazović.

On je kazao da je jednoglasno usvojen predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ministar finansija i socojalnog staranja Milojko Spajić je kazao da ovim činom žele da pokažu da su odgovorna Valda.

“Mi ćemo uključiti forenzičare i sve one da ispitaju svaki trošak koji postoji. Vrlo je bitno da novi budžet odražava stvarne potrebe građana, privrede i društva”, kazao je Spajić.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je kazao da nemaju jasnu sliku ekonomskih politika po pitanju krupnih stvari.

"Treba nam vremena da izađemo sa jasnom slikom i budžetom šta ćemo da radimo sa krupnim investicijama. Da li je presedan, jeste, ali je mnogo veći presedan i promjena vlasti. Ovo je jedna od radikalnih odluka ali takvo je vrijeme. Da li smo u pravu vrijeme će pokazati”, kazao je Bojanić.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je kazao da svaki od ambasadora koji su povučeni, su bili više ambasadori političke partije nego što su bili ambasadori svoje države.

"Vjerujem da je crnogorsko društvo po tom pitanju nepodijeljeno”, kazao je Radulović.

Na konferenciji će govore predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, potrpedsjednik Vlade Dritan Abazović i ministri.

ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao da mu je zadovoljstvo što može da obavijesti javnost da je juče jednoglasno usvojen na sjednici Predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Ova Vlada je u dijalogu između Crkve i vjerskih zajednica sa jedne i, Države sa druge strane uradila više za pet dana nego što je prošla Vlada uradila za pet godina", kazao je Leposavić.

Novi predlog je, kako kaže, vjerski senzibilan i štiti prava svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

“Zadovoljstvo mi je da obavjestim javnost da je jednoglasno utvrđen predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjerosipovijesti i da je po mom ličnom uvjerenju postignuto i više nego što smo se nadali da će biti moguće", kazao je Lepoavić.

On je kazao da sa jedne strane se eleminiše mogućnost da se u Vladinom postupku reguliše imovinski spor, predložena je norma da se takvi imovinski sporovi rješavaju u parničnim postupu pred nadležnim sudom”, kazao je on.