Politika

RADULOVIĆ: Crna Gora ostaje posvećena politici otvorenih vrata i jačanju regionalne saradnje

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

"Crna Gora ostaje posvećena politici otvorenih vrata, posebno kada je region Zapadnog Balkana u pitanju, i spremna je da pruži podršku Bosni i Hercegovini na putu evroatlantskih integracija" , kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova/Tviter

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je istakao da u svijetlu sve većih bezbjednosnih izazova,regionalne inicijative značajno doprinose miru i stabilnosti kako u regionu, tako i u široj međunarodnoj zajednici, piše CDM.

“Naglasio je da se uspjeh A5 ogleda u tome što su sve njene članice, osim jedne, ujedno i članice NATO, što predstavlja potvrdu kvalitetnog rada u okviru inicijative u pogledu proaktivnog promovisanja evroatlantskih integracija u regionu”, navode u Ministarstvu.

Radulović je podržao i inicijativu za širenje članstva A5, kako bi i drugi susjedi koji to žele mogli imati benefite, navodi CDM.

“Radulović je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama za doprinos radu A5, kao i na kontinuiranoj privrženosti regionu”, ističe se u saopštenju.

On je učestvovao i na odvojenoj sesiji kojoj su prisustvovale i države posmatrači te inicijative, a fokus razgovora bio je na zajedničkom odgovoru na pandemiju Covid-19.

Radulović je zahvalio državama članicama A5 i NATO-a na dosadašnjoj pomoći u borbi protiv koronavirusa, naglašavajući značaj daljeg jačanja regionalne saradnje u borbi protiv pandemije.

“Na sastanku je usvojena zajednička izjava ministara vanjskih poslova članica A5, u kojoj je naglašena posvećenost daljem progresu u pogledu evropskih i evroatlantskih integracija regiona. Pozdravljeno je pristupanje Sjeverne Makedonije Alijansi kao važan doprinos regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti, kao i napori Bosne i Hercegovine u pravcu implementacije reformskog programa”, navode u Ministarstvu, zaključuje CDM.