Politika

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Predlog izmjena Zakona korak unazad u sistemskoj oblasti javne uprave

Autor Ana Božović Izvor MINA

Predlog izmjena Zakona o državnim službenicima veliki je korak unazad u sistemskoj oblasti javne uprave, što može negativno da utiče na proces evropske integracije, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Ona je najavila da će SDP povodom, kako je navela, antievropskog predloga izmjena Zakona o državnim službenicima zatražiti razgovore sa predstavnicima Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici.

„Sadržaj ovih izmjena veliki je korak unazad u sistemskoj oblasti javne uprave, što može negativno uticati na proces EU integracija“, smatra Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da je jasan politički cilj izmjena Zakona, koje su podržali svi poslanički klubovi nove parlamentarne većine.

„Potrebno je stvoriti uslove za politička zaposlenja po dubini javne uprave po partijskom ključu, što predstavnici nove vlasti nijesu ni krili u svojim izjavama u više navrata“, rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, umjesto optimizacije i racionalizacije javne uprave, „nova vlast nastavlja tamo gdje je stala Demokratska partija socijalista, odnosno najavljuje još goru praksu zakonskim obesmišljavanjem uslova za obavljanje poslova u javnoj upravi da bi se uveli partijski kadrovi bez adekvatnog radnog iskustva i znanja“.

„Posebna je tema činjenica da nova vlast tim izmjenama omogućava osobama protiv kojih se vodi krivični postupak, potencijalno zbog najtežih krivičnih djela, da mogu zasnovati radni odnos u državnim organima“, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da je očigledno da nova vlast najavljuje da reforme i evropske obaveze namjerava žrtvovati partikularnim partijskim interesima.

„Javna uprava se, ako tumačimo smisao ovog zakonskog poduhvata, doživljava kao plijen preko koje se kupuje kakva takva podrška novoj Vladi, i to je svakome jasno“, navela je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, posebna je tema što se važan Zakon želi promijeniti na mala vrata bez ikakve javne rasprave i konsultovanja stručne javnosti i evropskih partnera.

„Nakon tajnih odluka oko zaduživanja i donošenja neustavnih uredbi kojima se mijenjaju sistemski zakoni za samo sedam dana nove Vlade, ovo je još jedan antievropski i antireformski potez koji mora zabrinuti svakoga ko drži do javnog interesa“, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je pozvala civilni sektor da ovim povodom reaguje i spriječi "najavljeni partijski udar na javnu upravu“.