Politika

ĐUKANOVIĆ NA SAMITU O KLIMATSKIM AMBICIJAMA : Crna Gora ostvarila cilj iz 2015. godine

Autor Jovana Raičević

"Postpandemijski oporavak zahtijeva izgradnju zelenijeg, otpornijeg, održivog svijeta, zbog čega je neophodno da sve zemlje potpisnice Pariskog sporazuma rade na smanjivanju emisije štetnih gasova" , ocijenjeno je na online Samitu o klimatskim ambicijama.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

"Crna Gora je već ostvarila cilj iz 2015, kada se obavezala na smanjenje od najmanje 30 odsto do 2030", saopštio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Dalji napredak u evropskim integracijama, kaže Đukanović, omogućiće i revidiranje ciljeva u tom pravcu, navodi se u saopštenju.

"Naša ambicija je pozitivno vrednovana u prvom krugu selekcije, istakao je Đukanović, i dodao da smo kao prva zemlja Zapadnog Balkana dobili mjesto na listi govornika." 

Pet godina nakon potpisivanja Pariskog klimatskog sporazuma, kojim su se sve zemlje svijeta obavezale da će doprinositi smanjenju emisije gasova, suočeni smo sa novim izazovom. Jedini mogući odgovor, kako je kazao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na online Samitu o klimatskoj ambiciji, je saradnja i zajednička odgovornost.

“Postpandemijski oporavak zahtijeva izgradnju zelenijeg, otpornijeg, održivog svijeta. Ispunjenje obaveza iz Klimatskog sporazuma postaje uslov bez kojeg to nije moguće. Jednako kao što bez povećanja ambicija na nacionalnom nivou ne možemo dostići ciljeve iz Pariza”, naveo je predsjednik Crne Gore.

Udio Crne Gore u globalnim emisijama je svega 0,009 odsto. I pored toga, naša država se 2015. obavezala na smanjenje od najmanje 30 odsto do 2030. Taj cilj, kaže Đukanović, Crna Gora je već ostvarila, naglašava se u saopštenju.

“Revizijom doprinosa kao novu ciljnu vrijednost postavljamo smanjenje od 35 odsto do 2030. Ne uključujući sektore namjene u šumarstvu i poljoprivredi. Naše procjene govore da bi daljim unapređenjem ciljni nivo mogao biti povećan na 39 odsto”, kaže predsjednik države.

Crna Gora će, očekuje Đukanović, daljim napretkom u evropskim integracijama, do 2025. revidirati cilj.

“Izrade Nacionalnog energetsko klimatskog plana, Plana realizacije na klimatske promjene i Strategije niskokarbonskog razvoja, daće pouzdanije projekcije mogućnosti Crnoj Gori u kontekstu nastojanja EU da svoj cilj smanjenja emisija poveća sa 40 na 55 odsto u narednih deset godina“, istakao je Đukanović.

Crna Gora ostaje odlučna u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene i odgovorna u realizaciji zacrtanih ciljeva, poručuje Đukanović, zaključuje se u saopštenju.