Politika

Đukanović: SPC "posrbljava" Crnu Goru!

Autor Gordana Bojanić

"Srpska pravoslavna crkva je obavila važan dio posla za velikosrpski nacionalizam i ruske imperijalne interese na Balkanu", kaže crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Izvor: Predsjednik Crne Gore/YouTube/screenshot

Predsjednik Crne Gore je tokom foruma To Be Secure (2BS) istakao da je ta zemlja od 1990. do 2006. godine uspjela da sačuva mir, a nakon toga da krene evropskim putem i da se učlani u NATO savez uprkos tome što je bombardovana devedesetih.

"Nakon obnove nezavinosti od 2006. godine napravljen je jedan poduhvat u kome je Crna Gora okrenuta prema prirodnoj, matičnoj evropskoj luci, krenula je sa sistemom usvajanja evropskih vrijednosti. Samim tim postala članica NATO i danas je država koja značajno prednjači ispred drugih zemalja, aspiranata za članstvo EU", rekao je Đukanović.

Đukanović je naveo kako je promjenjena geopolitička mapa i istakao da odsustvom Evrope iz, kako kaže, zone njene primarne odgovornosti, drugi koriste te šanse.

"Kako to izgleda vidjeli smo i 2016. i 2020. godine. Nemojte da imate ikakvu dilemu 2020. godine poboljšao i imali smo jednu sofisticiraniju verziju hibridnog rata koju je Rusija primijenila prema Crnoj Gori. 2016. godina je svoje operacije je morala kontroliše sa agentima iz Beograda, 2020. više nije morala, imala je unaprijeđenu platformu u Beogradu i nekim drugim adresama i u regionu i imala je okrenuta jednog novog partera, izvornog nepolitičkog, a u suštini izuzetno političkog igrača u Crnoj Gori - Srpsku paravoslavnu crkvu", istakao je Đukanović.

Đukanović kaže da je "Srpska pravoslavna crkva obavila važan dio posla za velikosrpski nacionalizam i za Rusiju, odnosno ruske imperijalne interese na Balkanu" i istakao kako "SPC ugrožava suverenitet Crne Gore i građansku državu, kao izvođač radova 'posrbljavanja' Crne Gore".

"Kada to radi na način na koji je ona razumjela svoj mandat u Crnoj Gori onda to znači posrbljavanje Crne Gore".

Dodao je da Rusija atakuje na jedinstvenu Evropu i NATO, te da je NATO potreban svijetu.

"To valjda nikog ne iznenađuje. SPC ima takvu definisanu platformu svog djelovanja, pogledajte Zakon o SPC iz 2006. godine, pogledajte strategiju Srbije za djelovanje u regionu za odnose sa Srbima u regionu i vidjećete šta je tamo zadatak SPC, upravo ovo što radi, dakle, da razvija srpski nacionalni identitet u državama regiona", navodi Đukanović i dodaje:

To znači ugrožavanje državnog suvereniteta Crne Gore, ugrožavanje njenog građanskog i sekularnog karaktera".

"O tome sam govorio i uoči izbora, a posebno nakon izbora, ne sa namjerom da na bilo koji način dovodim u pitanje rezultate izbora. Izbori su bili, građani su u takvom ambijentu, koji je bio najbolji ambijent koji smo morali obezbijediti u Crnoj Gori, bolje bi imali snažnije institucije u kome smo mogli zaštiti izborni ambijent, ne politički, nego drugih vancrnogorskih faktora. To je realnost Crne Gore koje izgrađuje insitucije tek 14 godina", navodi predsjednik Crne Gore.

Đukanović kaže da se "uzavrelom nacionalizmu" koji se mogao uočiti u susret izborima 30. avgusta mora odgovoriti jakim evropskim putem.

"Odgovor na taj problem mora biti evropski. Vrijeme je za redefinisanje i osavremenjavanje državne politike", rekao je on.