Politika

SPAJIĆ: Sve je urađeno po zakonu; Bojanić: Formira se specijalno odjeljenje za borbu protiv korupcije

Autor Gordana Bojanić Izvor Televizija Vijesti

Mi smo 23. novembra vidjeli situaciju koja je za nas bila zabrinjavajuća, za dva dana donijeli odluku da izađemo na tržište kako bi prevazišli ovu situaciju, kazao je večeras ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

"Nema mjesta za euforiju i pretjerano radovanje. Zaduženje prvi korak bez kojeg ne možemo da preživimo. Ona je preduslov svih mjera", kazao je Spajić u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

"Apsolutno je sve urađeno po zakonu. Potpuno sve. Zakon o rebalansu budžeta daje državi za pravo da izađe na tržište i zaduži se", rekao je Spajić.

"Mi smo imali ujutro interesovanje oko milijardu eura. Onda je došao američki investitor i prvi put su investirali u crnogorske obveznice. Stavili su 150 miliona eura i nastao je stampedo na tržištu", kazao je Spajić.

Ministarstvo ekonomskog razvoja trebalo da ima 14 direktorata, rekao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je ocijenio da je stanje toliko loše da ne može biti gore.

“Nasljeđujete zemlju koja je zadužena 90 odsto BDP-a, ima najgori kreditni rejting u Evropi, izuzimajući Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Milatović.

Poručio je da će morati bolje da se upravlja granicama, kako se više ne bi događala situacija sa turističkom sezonom kakva je bila ove godine.

"Mogu da obećam ugroženim kategorijama da će Vlada umjeti da sasluša zahtjeve i da će biti uključeni u proces donošenja odluka", rekao je Milatović.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da su danas dogovorili da do 6. januara naprave novi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

On je istakao da se kabinet ministra saobraćaja nalazi u hotelu Best Western, te da 20.000 eura mjesečno plaćaju najam, pored velikog broja praznih poslovnih prostora.

“Ja nemam fiksni telefon, nemam WiFi u svojoj kancelariji”, dodao je Bojanić.

Kazao je da su mnogi projekti u prošlosti štetili građanima, a koristili pojedinacima, te je najavio da će se pri Ministarstvu formirati odjeljenje za borbu protiv korupcije.

"Specijalno odjeljenje za borbu protiv korupcije ćemo imati u okviru Ministarstva kapitalnih investicija. Znaće se šta se podrazumijeva i nećemo ulaziti u ingerencije tužilaštva i policije. Ima puno služajeva, željeznica, infrastrukturni projekti, minihidroelektrane... Gdje su trošene pare državne pomoći... Hiljadu problema. To odjeljenje neće polagati nikome račune osim ministru i sve što bude sumnja u korupciju da posloži dokumenta i pripremi institucijama koje treba da rade svoj posao, a nijesu", rekao je Bojanić.

On je dodao da EPCG ostaje u državnom vlasništvu i da nisu razmatrali opciju privatizacije.

"Treba građani i privrednici da razumiju da ova Vlada mijenja praksu. Treba da shvate da nema više ad-hok odluka. Novca nema mnogo i moramo pametno da ga rasporedimo", rekao je Bojanić.