Politika

DANAS CRNA GORA DOBIJA NOVU VLADU

Autori mondo.me Nikoleta Vukčević

Danas je treći dan kako traje sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj bi trebalo da se izabere 42. vlada koju je predložio mandatar Zdravko Krivokapić.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Treći dan sjednice počeo je u 11 sati i ostalo je još 13 diskutanata.

Jovan Vučurović iz DF-a je rekao da ćemo vidjeti da li ova vlada ima snage i spremnosti da bude na nivou onih ljudi koji su se borili za istinu i pravdu.

Tamara Vujović iz koalicije "Mir je naša nacija" je kazala da se ovim izborom dobija prilika da se demontira sistem koji počiva na raslojavanju i podjelama po svim osnovama.

Branko Čavor iz DPS-a je reko da očekuje da će nova vlast u DPS-u vidjeti dežurne krivce, te da će za svaku nesposobnost okriviti upravo njih.

Predrag Bulatović iz DF-a je kazao šta god da bude neće biti vanrednih izbora, i da će ova vlada trajati sve dok ne bude demonitran DPS.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je kazao Božoviću da saopštiti kvalifikaciju da su njihovi šefovi naručili ubistva je toliko teška da zaslužuje krivičnu prijavu ako ne bude mogao da dokaže. 

"Smatraćemo neodgovornim državne organe ako to ne istraže, a ako državni organi to ne urade, mi ćemo iz DPS-a pokrenuti taj postupak"

Milo Božović iz DF-a je rekao da će doći dan kada će morati da se dogovore sa njima, i da će morati naći simbole i himnu koji će biti prihvatljivi svima.

"Nijesmo mi neprijatelji ako ne poštujemo simbole, neprijatelji su oni koji ustanu i stave jednu ruku na srce, a drugom džepare građane", kazao je Božović.

Daliborka Pejović iz DPS-a je kazala da ako sve ovo prođe, Krivokapić stvarno jeste mađioničar.

Božana Jelušić iz GP URA je poručila da će najvažnija biti kontrolna funkcija parlamenta i da niko iz GP URA neće podići ruke, ni za šta što neće biti u interesu Crne Gore.

Milosava Paunović iz SNP-a je kazala da je vlada plod njihove zajedničke borbe i da od nje očekuje rezultate.

Krivokapić je tokom obrazlaganja ekspozea kazao da će nova vlada biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti i da se kriza može prevazići isključivo reformama, znanjem i radom na jačanju vladavine prava.

Predstavnici parlamentarne većine najavili su da će uprkos brojnim primjedbama na račun Krivokapićevog predloga podržati vladu, dok je iz svih opozicionih stranaka jasno poručeno da je za njih predlog mandatara neprihvatljiv.