Uživo

ZAVRŠEN DRUGI DAN RASPRAVE, SJUTRA GLASANJE

Crnogorski parlament nastavio je raspravu o ekspozeu mandatara Zdravka Krivokapića i predlogu nove Vlade Crne Gore.

Mandatar Zdravko Krivokapić je u srijedu u parlamentu predstavio program i personalni sastav nove vlade.

Krivokapić je poručio da će nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti i da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava.

Predstavnici parlamentarne većine poručili su da će podržati vladu uprkos brojnim primjedbama na račun njegovog ekspozea i sastava kabineta, dok je opozicija oštro kritikovala personalna rješenja i predloženi program.

Sjednica Skupštine počela u 11 sati.

19:20

Sjednica Skupštine nastavlja se sjutra. Nastavak rasprave o predloženoj Vladi biće nastavljen u 11 sati.

19:16

Branka Bošnjak: Ovo nije ekspertska vlada niti su ovo eksperti

Branka Bošnjak (Pokret za promjene) obratila se Krivokapiću i iskazala svoje ogorčenje, jer kako kaže, Krivokapiću su usta puna pravičnosti i pravde, a napravio je ogromnu nepravdu.

Ističe da je veliko razočaranje doživjela kada je čula da se Krivokapić, kao univerzitetski profesor, izjasnio da mu je čast što ga je doveo Daka Davidović ratni profiter i švercer oružjem.

"Vi niste ekspert za politiku, nije ni vaš potpredsjednik nikakav ekspert već samo jedan simpatičan, teatralan, kočoperan lik koji umije da se dodvori narodu... Ono što me brine kod njega je opsesija bezbjedonosnim službama nekog ko je mlad. Otkud njemu ta zaljubljenost u silu...".

18:57

Albin Ćeman: Dajte da ova generacija ispiše prve knjige mira, očekujem ravnomjerniju strategiju razvoju prema svim opštinama

Albin Ćeman (Mir je naša nacija) je kazao da kao ljekar ne može a da se ne osvrne na veliki zdrastevni problem, a to je pandemija koronavirusa, i pozvao sve građane da poštuju mjere donijete u cilju sprečavanja širenja virusa.

"Od nove vlade očekujem ravnomjerniju strategiju razvoja prema svim opštinama...".

18:33

Milun Zogović: Zahtijevamo odgovornost i mjerljive rezultate

Milun Zogović (DNP) kazao je da Crnu Goru treba miriti, i da ona više nema vremena za gubljenje. Od Ministara očekuje da Crnu Goru promijene na bolje.

"Budući ministri od vas tražimo i zahtijevamo odgovornost i mjerljive rezultate. Vaš rad i rezultati kreiraće i određivati naš odnos prema vama, građani očekuju i traže pravdu."

18:01

Maksim Vučinić (Radnička partija) Pravda je spora, ali dostižna!

Maksim Vučinić je kazao da samo jačanje institucija ove zemlje može ojačati Crnu Goru, vjeruje da će Krivokapić i njegov tim raditi posao kako treba i da će buduća vlada konačno biti , "vlada po volji naroda".

"Oni koji su došli sa režimom na pozicije i radili pošteno, samo svaka čast, dok za one koji su odgovorni za ovakvo stanje u državi, koji su širili lažni patriotizam za njih neće biti mjesta na jaslama države", istakao je Vučinić.

17:49

Poslanik DPS Nikola Rakočević: Vlada za koju će poslanici sjutra glasati je apostolska i jednonacionalna

Nikola Rakočević (DPS) je istakao da vjeruje da će ova Vlada biti neuspješna, kao i da je prva nedemokratska u istoriji Crne Gore. Takođe je istakao da sumnja u mogućnost i kvalitet vlade, jer ona zapravo nije proizvod volje građana i da je Vlada za koju će poslanici sjutra glasati apostolska i jednonacionalna..

“Razlog što svako od 41 poslanika ima sumnju u ovu Vladu je to što je ovo prva nedemokratska Vlada u istoriji Crne Gore. Ovdje se čula teza da je ova Vlada prva demokratska, a da su sve prethode nedemokratske, ako je to tako, kako mandatr potpisuje sporazum kojim ne da prihvata sva ključna dostignuća prošlih vlada nego ih pretpostavlja kao temelj svog funkcionisanja”, kazao je Rakočević.

17:16

Ivan Mitrović (DPS) Krivokapić i predložena Vlada garantuju put Crne Gore, koji je stvarala DPS.

"Nema skrivanja iza bilo koga. Svaki poslanik koji da glas za ovu vladu čini vlast Crne Gore. Žao mi je kolege koji su imali želju da budu dio vlasti, a ostaće dio parlamenta," kazao je Ivan Mitrović.

Demokratska partija socijalista, kao većinska javnost ne vjeruju da predložena Vlada garantuju put Crne Gore.

16:54

Srđan Pavićević: Velika je greška što predstavnika manjina nema u Vladi

Srđan Pavićević (Crno na bijelo) govorio je o kolegama iz parlamentarne većine i istakao:

"Ponašaju kao ljudi koji dođu da se požale da 15, 20 ili 30 godina imaju patnje, trpe bolove, i onda kad smognu snage da dođu kod ljekara traži da im sve bude rijeđeno u dva dana."

Takođe je istakao da se u ekspozeu pokažu neki detalji i da se zapitamo zašto nam je ostavljeno četiri milijarde duga, a da je greška i propust što predstavnika manjina nema u Vladi.

"Proces obolijevnja traži i proces ozdravljenja. Stvari poslije 30 godina ne mogu da se riješe za tri dana, možda ni za tri mjeseca," kazao je Pavićević.

16:25

Genci Nimanbegu: Albanci očekuju, kao i drugi građani, radna mjesta, ekonomski razvoj i socijalnu i svaku drugu jednakost!

Genci Nimanbegu (Albanska lista) ističe da je cilj svih domokratizacija Crne Gore.

“Ovo je velika odgovrnost koju vam je narod dao i iz ovog razloga treda da znate da mi kao poslanici izabrani od naroda imamo veliku odgovornost. Albanska lista, i pored rezervi i osnovanih sumnji, prihvatili smo poziv da diskutujemo sa mandatarom. Albanci očekuju, kao i drugi građani, radna mjesta, ekonomski razvoj i socijalnu i svaku drugu jednakost, očuvanje, tradicie”, kazao je Genci Nimanbegu.

"Manjinska pitanja su značajna. Želim poslati poruku i bivšim koalicionim partijama - nemojte liti krokodilske suze što manjinske partije nisu u vladi jer da smo ko zna kakve bi etikete dobijali", rekao je Nimanbegu.

16:07

Jelena Božović: Nova vlast se neće ponašati kao prethodna, građani Berana se prvi suprostavili diktaturi

Jelena Božović iz Nove srpske demokratije, kazala je da DPS treba uništiti, i da se nova vlast neće ponašati kao prethodna, a da su građani Berana, bili prvi koji su se suprostavili diktaturi.

15:01

Vuksanović: Nova Vlada ne održava volju naroda

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) kazala je da nije tačno da je ovo prva demokratska vlada.

"1998. sam kao studentkinja bila ponosna na vladu u kojo je tada predsjednik SDP-a Žarko Rakčević bio potpredsjednik vlade za ekonomska pitanja", rekla je Vuksanović Stanković i dodala da ne treba miješati demokratsku Vladu sa demokratskom promjenom vlasti.

"Ovo je Vlada Crne Gore a vi ste ključna ministarstva dali ljudima koji ne priznaju našu države. Ministarstvo za manjinska prava ste pripojili ministarstvu pravde da bi napravili ispostavu za crkvu", kazala je Vuksanović.

"Sastav vlade ne odražava volju naroda. Nijesu građani očekivali da učinite Crnu Goru dijelom "srpskog sveta", već da se svi zajednički borimo protiv struktura koje su opljačkali državu".

14:48

Krapović: Vlada što prije da krene da radi

Poslanik Dragan Krapović (Demokrate) naveo je da su očekivanja poslanika i građana visoka.
„Ovaj naš početa je dodatno opterećen hroničnim i akutnim problemima“, naveo je Krapović i dodao da Vlada mora da što prije krene da radi punim kapacitetom.

Navodi i da mu je žao što nova Vlada nema podršku manjina u Skupštini, kao što je to bio slučaj pri izboru predsjednika Skupštine.

14:48

Ivanović: Nema programa Vlade

Poslanik DPS-a Petar Ivanović kazao je da ekspoze mandatar Krivokapića "liči na sve osim na program rada". Naveo je i da mandatar nije imao namjeru da dostavi program rada.

"Tri mjeseca smo čekali predlog vlade, još tri mjeseca da dobijemo predlog rada vlada i to za 2021. godinu...", kazao je Ivanović i kazao je da u ekspozeu nema riječi o ekonomiji.

„Bojim se da će za građane vaš rad biti mora“, naveo je Ivanović i pitao Krivokapića kako će konkretno ostvariti jedan jedini cilj.

„Mandataru šta ćete konkretno preuzet“, pitao je Ivanović i dodao da ekspoze mandatara Krivokapića ne zaslužuje prelaznu ocjenu.

„Partizane i četnike treba ostaviti istoriji. Slažem se, ali o jednima i drugima imamo jasan sud. Antifašizam je danas borba protiv bilo koje vrste diskriminacije“, poručio je Sekulić.

13:54

Knežević: Jesam li ja star za ministra?


"Građani su željni i gladni pravde. Oni koji su nama dali podršku nisu to uradili da bi mi 30. avgusta zaspali kao Srbi, a 31. avgusta se probudili kao Crnogorci", kazao je poslanik Milan Knežević.

On je rekao da je svoju borbu svjedočio svojim životom i da ga nikad nisu interesovale funkcije.

"Predložio sam Krivokapića za mandatara i nije mi žao. Možda se danas osjećam prevarenim, ali mi iz DF nismo prevarili nikoga i glasaćemo za novu Vladu", kazao je Knežević koji se zapitao zašto neki Srbi iz DF-a nisu bili poželjni u novoj vladi.

"Ako će sve da ostane isto nismo ni trebali ići na izbore. Zar sam ja star da budem ministar? Dobio sam informaciju da sam ja 1950. godište, stariji sam od svoje majke", kazao je Knežević.

On ej takođe rekao da nova vlada nije ekspertska već Vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. On je takođe kritikovao izbor Olivere Injac za ministarku odbrane.

"Ona je DPS-ovka sa dna kace. Ljepše da je ostao Predrag Bošković", kazao je Knežević.

13:36

Milačić: Opozicija treba da kritikuje

Marko Milačić (Prava Crna Gora) kazao je da je posao opozicije da kritikuje, da se buni i da im "dobro ide u tome".

"Što se tiče svih nas u klupama nakon jučerašnje sjednice dočekao me sin i zabrinuto mi je rekao "tata je li ovo gubi vlada". Takvu poruku smo kolege iz vlasti poslali građanima Crne Gore...." Kazao je da se poslanici "gađaju nedostacima ekspozea vlade koja tek treba da bude formirana u stanju u državi čiju dubinu ponora ne možemo ni da zamislimo..."

On je rekao i da Krivokapić "kriv zato što ne laže i ne krade".

13:17

Nikolić: Nije ovo ekspertska Vlada

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić saopštio je da nova Vlada nije ni ekspertska, ni procrnogorska, ni građanska. „Ako nije građanska nije ni proevropska“, kazao je Abazović.

„Oni glasovi koji će izglasati vašu Vladu biće oni glasovi koji će je srušiti“, kazao je Nikolić.

Naveo je da je sve što se događalo nakon izbora sugeriše da je karakter odlazeće vlasti suštinski demokratski.

„Crna Gora je demokratija koja treba i dalje i se usavršava“, naveo je Nikolić. Izbori su kako dodaje pokazali da je pored promjene vlasti potrebno i da se mijenja DPS.

„I DPS će tome odgovoriti na svom vanrednom Kongresu“, naveo je Nikolić i dodao da tako rade odgovorne partije.

12:56

Radunović: Dritan hoće da bude premijer!

Slaven Radunović (DF) rekao je da je uživao dok ej slušao Dritana Abazović.

"I bilo bi sve super samo da nije licemjerno. Dritane ti si se potrudio svojski da u ovoj vladi ne bude ljudi kao što si ti, kao što sam ja, kao što je Milan Knežević, koji umiju tako da pričaju i koji umiju tako da se nose s problemima", rekao je Radunović.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

On Abazoviću rekao da mu je cilj da male stranke budu važnije od interese Crne Gore.

"Pa se sve napravilo da ova vlada djeluje kao vlada koja ispunjava sve ono što je URA obećala crnogorskoj javnosti", rekao je Radunović.

Kazao je da će Abazović sada da ima najzančajniju ulogu zato što su oko njega "amateri".

"Ti Dritane imaš namjeru da budeš premijer, a ne zamjenik. I zato si uzeo da ogovaraš umjesto mandatara", poručio je Radunović.

12:51

Škrelja: Na prijeti mi!

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja je lideru GP URA Dirtanu Abazoviću poručio da bi trebalo da prije dolaska u Skupštinu uzme neki „lijek za smirenje kako ne bi vikao u Parlamentu prilikom izlaganja“

„Vaše obraćanje prema meni je nevaspitano i nekulturno i da vam više ne pada na pamet da mi prijetite da sam sljedeći na spisku“, kazao je Škrelja i poručio Abazoviću da se ne igra sa sudbinama ljudi.

„Ništa si čovjek, ako ne počneš od mene i da cijela javnost zna šta sam skrivio“, naveo je Škrelja.

„Voljeo bih da ja budem prvi kojeg ćete vi procesuirati“, naveo je Škrelja i dodao da je Abazoviću „špijuniranje u krvi“.

12:51

Vuković: Abazović brani vladu jer će samo on imati koristi

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da Abazović brani novu vladu jer će, kako dodaje, samo on imati koristi od te vlade.

„Ali uzalud vam korist, ako ćete nanijeti štetu vašoj državi“, kazala je Vuković i pozvala Abazovića da pojasni poslanicima DPS-a optužbe koje je izrekao na njihov račun. Repliku tražio i poslanik DPS Luiđ Škrelja jer mu je, kako je naveo, Abazović prstom prijeti.

12:49

Abazović: Ne trebaju lovćenske, već budžetske straže

Lider GP URA Dritan Abazović, kazao je da je nova vlada prva demokratska Vlada u istoriji Crne Gore i prva koja predstvalja volju naroda.

„Ovo je vlada poštenih ljudi“, poručio je Abazović. „U vašoj vladi sjede ljudi koji su ukrali nekome nešto“, naveo je Abazović u Skupštini i poručio da će takvi da odgovaraju.

Kaže i da svako treba da slavi dan demokratije - 30. avgust.

Abazović je poručio i da Crnoj Gori ne trebaju „Lovćenske, već budžetske straže“. „Nas ne zanima 1918, ja pripadam grupi političara koji žele građansku, evropsku i ekološku Crnu Goru, mene zanima 2024.“, kazao je Abazović.

"Vaša vlada, predsjednik koji je ovjde sjedio sedam puta je bio premijer. Bio je sastavni dio politike koja je vršila deportacije, ratne zloičine i raznorazne aktivnosti koje nemaju nikakve veze sa ovim ljudima ovdje zato što oni nikad nisu bili vlast. Mi kad preuzimamo vlast - vama ne fali dlaka sa glave."

12:46

Strujić Harbić: Jednonacionalna i svetosavska Vlada

Poslanica Kenana Strujić Harbić ponovila je da BS neće podržati Vladu Zdravka Krivokapića.

„Smatramo da je ovakav sastav vlade distriminatorski prema manjinskim narodima u Crne Gore“ kazala je Strujić Harbić.

Istakala je da je predložena „jednonacionalna, jednovjerska i svetosavska Vlada“.

„Takav sastav vlade nije u duhu Ustava Crne Gore“, Strujić Harbić i dodala da je takva vlada osuđena na propast.

12:46

Raičević: Umanjiti vještačke podjele

Poslanik Vladan Raičević (DF) kazao je da je Crna Gora zemlja svih njenih građana, multietnička multikonfesionalna, na putu da bude evropska.

Kazao je da u narednom periodu vlast mora biti fokusirana na jačanje ekonomije, kako bi se obezbijedio bolji životni standard za sve građane.

„Naš zajednički cilj mora biti borba protiv kriminala i korupcije bez posvećenosti u tom pravcu niti ima nas, niti članstva u EU“ kazao je Raičević i dodao da moramo umanjiti vještačke podjele „koje nas vuku unazad“.