Uživo

ZAVRŠEN PRVI DAN RASPRAVE: Kritikovan ekspoze Krivokapića

Treća sjednica Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2020. godini Skupštine Crne Gore koja je počela danas, u 12h, započeta je žustrim obraćanjem Nebojše Medojevića u vezi sa ekspozeom mandatara Zdravka Krivokapića.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Na ovoj sjednici biraće se predsjednik i članovi 42. Vlade Crne Gore.

Mandatar Zdravko Krivokapić dostavio je Skupštini Predlog programa nove Vlade kojim, između ostalog, najavljuje i stopiranje gradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori, te racionalizaciju radnih mjesta i javnih troškova. Nešto ranije on je predstavio i svoj kabinet koji će činiti 12 ministara i jedan potpredsjednik.

Na sastanku Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore dogovoren je način održavanja sjednice na kojoj će se odlučivati o novoj Vladi. Dogovoreno je da će sjednica trajati najmanje dva dana.

Prethodno je dopunama Poslovnika omogućeno održavanje sjednice Skupštine i njenih radnih tijela na daljinu. Zbog epidemioloških mjera i ograničenja slobode kretanja od nadležnog organa, obezbijeđeno je da poslanici mogu glasati online, ukoliko su spriječeni da prisustvuju.

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić dostavio je 30. novembra Skupštini Crne Gore Predlog programa nove Vlade, koji će predstaviti na današnjoj sjednici parlamenta.

19:43

Skupština je za danas završila rad, a nastavak je zakazan za sjutra u 11 sati.

19:34

Vladimir Joković je kazao da SNP ima ogromno zadovoljstvo jer je konačno većinska Crna Gora shvatila da je SNP bio u pravu da jedino jedinstvene liste opozicije mogu dati pobjedu

Joković je kazao da podržavaju Krivokapića, jer u dijelu ekspozea je mnogo toga što je uključeno u programske prinicipe SNP-a.

"Vlada će imati našu apsolutnu podršku sve dok bude radila u interesu svih građana i svi građani budu osjetili prosperitet".

"O ministrima ne mogu da pričam, jer znam samo jednog. U vladi nema ni predstavnika manjina iako sam zamolio mandatara da pozove nacionalne manjine u vladu. Takođe, treba poništiti sve ove tendere koje su raspisale državne institucije prethodnih dana".

19:27

Aleksandra Vuković je istakla da je čudno koliko disonantnih tonova prati formiranje ove vlade

"Sadašnja vlast je doletjela na krilima fanatizma, zato hoće da se predstavi kao apostolska, a njena namjera je posrbljavanje Crne Gore. Kad god bi se velikosrpstvo razmahalo u Crnoj Gori, to bi se aktuelizovalo pitanje kapele na Lovćenu", rekla je Vuković. Ona je kazala da će vladu glasati "svi oni koji su protiv mandatara".

18:29

Miodrag Lekić je kazao da ovo nepovjerenje koje je iskazano nije izazvalo reakciju, glasaćemo ovu vladu

"Poenta u tome da popravimo situaciju i da krenemo u saradnju koja omogućava trajanje političkog života na bazi glasova građana 30. avgusta. Svi imamo odgovornost, ali vlada ima najveću jer je odgovorna za stanje u društvu. Kroz tu nadležnost treba da radi na ozbiljan način. Nulte tačke istorije i nova vlast koja misli da od nje sve počinje nije dobar pristup", rekao je Lekić.

18:00

Simonida Kordić je kazala da je ovaj parlament je jedini izraz narodne volje.

"Mi smo na izborima pobijedili i tu pobjedu ćemo braniti u parlamentu. Postoje određene rezerve i nezadovoljstva od skupštinske većine vezana za način na koji je ova vlada formirana. Vidimo da je došlo do trošenja vremena, u kojem je odlazeća vlast radila ono što najbolje zna - arčenje državne imovine, zapošljavanje po partijskoj liniji i svađanje Crne Gore sa susjedima i "bijelim svijetom", kazala je Kordić.

17:15

Danijel Živković je rekao da Krivokapić nema podršku vladajuće većine

"Nema podršku vladajuće većine, pretpostavljam ni pet poslanika koji će od srca podržati personalni sastav Vlade", kazao je Živković.

Kazao je da je Krivokapić kazao "da nećete mijenjati simbole".

"Ljubili ste zastave druge države, a danas ponosno stojite ispred crnogorske.

17:11

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je Ne smijemo više nikad da dozvolimo da se Crna Gora predstavlja onakvom kakva nikad nije bila

"Gospodine Krivokapiću ukoliko budete služili Crnoj Gori i narodu nemojte da brinete za rezultate. Nova vlada će više nego bilo koja druga biti pod stalnim nadzorom Skupštine, bićemo vaša sjenka, kontrolori, ali i iskreni partneri i politički prijatelji... Niti jedan poslanik više nikada neće biti taster poslanici, a vi budući ministri da znate nijeste vječiti...", rekao je Bogdanović.

17:10

Nebojša Medojević se obratio u ime Kluba Pokreta za promjene.

"PzP će glasati za ovu vladu, ali se ne slažemo ni sa programom ni sa kadrovskim rješenjima", kazao je Medojević.

On je kazao da je ovo istorijski trenutak.

"Samo ova vlada ima mogućnost da demontira režim Mila Đukanovića. Sad je trenutak, g. Krivokapiću da se odredite prema ovom režimu i kažete Milo je lopov. Ne možete totalitarni režim da mijenjate po Milovim zakonima, morate da ih suspendujete i uvedete vanredno stanje šest mjeseci", rekao je Medojević.

"Mi se zalažemo za smjenu režima, hapšenje kriminalaca, zamrzavanje imovine stečene kriminalom, da se zabrani rad DPS-a...", rekao je Medojević.

15:46

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je da je Krivokapić u ekspozeu naveo da nema više prevara birača.

"A kakav je početak vašeg funkcionisanja, a dvije trećine glasova su bili oni koji su se zalagali da Crna Gora neće izaći iz NATO-a, povući priznanje Kosova itd. U ekspozeu ste naveli "Ne možemo se vaspitavati na etiketiranju, klevetama, dezinformisanju..:" potpuno se slažem, ali ono što čujemo posljednjih mjeseci ne odgovara ovome što je napisano. Da li je ovo vlada građanske Crne Gore, ako budući premijer govori da je ovo srpska država, a buduća ministarka Bratić Crnogorce naziva novocrnogorcimka, montenegrinima, koji su pristali da budu dio nacionalnog inženjeringa. Da li je Vlada multietnička i multivjerska, ako u njoj nema predstavnika manjina", pitao je Brajović.

15:31

Ervin Ibrahimović (BS) kazao je da se stiče utisak da mandatar nije duboko ulazio u pitanja koje tište ovo društvo

"Dobar dio ste posvetili etikteiranju rada dosadašnje vlasti. Ali dobro je da ste zadržali u prioritetima saradnju sa NATO-om i EU. Nadam se da ćete obezbijediti redovnu isplatu penzija i zarada. Vjerujem ipak da ova vlada neće imati dugoročnost. Imate podršku većinu ne zato što vjeruju u vaš program i što vjeruju u interese građana".

Pitao je koje partije su podržale jednonacionalnu vladu.

15:26

RAŠKO KONJEVIĆ SE OBRATIO MANDATARU: Mislim da se formira Vlada nakon demokratskih izbora ili time želite da negirate ono što je napisano u Deklaraciji o nezavisnosti ili Ustavu

Predsjednik poslaničkog kluba SDP-a Raško Konjević obraćajući se Krivokapiću naveo je da "na početku kažete da se obrazuje prva demokratska vlada, mislim da ste terminološki pobrkali, mislim da se formira vlada nakon demokratskih izbora ili time želite da negirate ono što je napisano u Deklaraciji o nezavisnosti ili Ustavu".

Konjević je kazao da mandatar nije pomenuo da Crna Gora ima najmanju minimalnu zaradu, među najmanjim prosječnim platama, da 60 odsto zaposlenih ima plate manju od 400 eura...

"Nigdje to nijeste naveli, nego kao DPS pominjete investicije. Ne pominjete mali i srednji biznis koji je suština crnogorske ekonomije. Da ste poveli računa ne biste olako ulazili sa obećanjem da će prvi potez vlade biti da se zaduži sa više od pola milijarde eura", rekao je Konjević.

Dodao je da najavom ukidanja NKT-a nije odgovorio na problem sa kovidom, već je najavio formiranje "malog i velikog NKT-a" navodeći i da sam mandatar nije poštovao mjee NKT-a.

"Slali ste poruku Vašim ponašanjem da stavovi struke ne važe, a u ekspozeu navodite da ćete poštovati stavove struke", kazao je Konjević.

Poručio je Krivokapiću da Vlada na čijem će čelu biti "nema ovlašćenje da bilo koga hapsi, kako ste naveli u ekspozeu "hapsićemo"".

"Treba da stvorite ambijent i ojačate institucije koje treba da to rade. Ključni prioritet vlade i to ste morali navesti u ekspozeu, da se zadovolji pravda i Svetozar Marović bude izručen Crnoj Gori i da odgovara za ono što je učinio".

15:04

Mladen Bojanić uputio je podršku mandataru za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću

"Kandidati za ministre Vlade Crne Gore u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore. Podrška za Zdravka Krivokapića koji izlaže ekspoze u plenarnoj sali", poručio je Bojanić.

15:03

Polanik DPS-a Danijel Živković (DPS) proceduralno je regaovao nakon izlaganja mandatara.

"Nije svojstveno nijednom mandataru da na ovaj način saopštava diskvalifikacije na račun svojih oponenata", kazao je Živković i dodao da mandataru to ne priliči.

Naveo je i da su prisustvovali elaboraciji seminarskog rada o načinu i postupanju prethodne vlasti iz ugla mandatara.

Reagovao je Dritan Abazović (URA) i sa mjesta pitao "Kome da se obrati kad nije bilo smjene vlasti?".

14:39

ĐUKANOVIĆ: Ne može se govoriti o Crnoj Gori kao o sprženoj zemlji, u ekspozeu se ustvrdilo da u Crnoj Gori nikada nijesu održani slobodni izbori

Izbori u Crnoj Gori su bili demokratski, u ekspozeu se ustvrdilo da u Crnoj Gori nikada nijesu održani slobodni izbori. Ne može se govoriti o Crnoj Gori  kao sprženoj o zemlji, znamo da smo među prvim ekonomijama u regionu, to nije moglo doći tek tako. Ne mogu se oteti utisku da je ekspoze pun predrasuda.

Izvor: MONDO Crna Gora

"Crna Gora  je dobila Vladu koja treba da počne i da funkcioniše, a nakon nekog vremena ćemo suditi o njenom radu.
Ne vidim da je došlo do poremećaja u diplomatskim odnosima sa Srbijom. Ti odnosi će, vjerujem, biti u istom duhu kao i sa ostalim susjedima." - kazao je Đukanović.

Kakvi god budu odnosi sa drugim državama, MVP je u obavezi da reaguje ukoliko su ugroženi nacionalni intersi Crne Gore.

Na pitanje o ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću kazao je kako je Božovic ispunio sve uslove za ovakav postupak MVP-a.

"DPS se priprema za kongres, vanredni, zahvaljujući neostvarenim očekivanjima stranke na izborima." - istakao je predsjednik Crne Gore.

Temeljno ćemo pretresti partiju, postoji svijest da su potrebne promjene. Naš cilj je da povratimo dio povjerenja koji nismo dobili na izborima.

Mislim da je Crna Gora više puta iznenadila javnost, možemo opet pokazati da prva kohabitacija moze biti uspješna

Ne vidim razlog za zebnju, necu imati problem da obezbijedim nesmetan prostor za funkcionisanje nove vlasti.

Ni ja ni bilo ko u DPS- u ne vidi razlig za strah kada je riječ o zakonu o lustraciji. Svi zakoni treba da budu doneseni prema nasem Ustavu, a vjerujem da će nakon toga mnoge predrasude biti odložene u arhivu.

14:30

KRIVOKAPIĆEV SADRŽAJ EKSPOZEA

Mandatar je najavio donošenje novih sistemskih zakona, zakon o porijeklu imovinr, lustraciji, zatim nove zakone o Skupštini, Vladi, prostornom planiranju i izgradnji.

On je najavio preispitivanje svih koncesionih ugovora kao i finansijsku istragu u svim slučajevima koji ukazuju na korupciju.

14:19

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zamolio je neke poslanike da ne dobacuju dok Krivokapić čita ekspoze

Izlaganje mandatara na kratko su prekinuli iz klupa poslanici DPS-a, koji su negodovali što je mandatar rekao da su "izokrenuli sistem vrijednosti", objašnjavajujći zašto je potreban Zakon o lustraciji.

13:53

MARKO MILAČIĆ O ZAHTJEVU MEDOJEVIĆA: CRNOJ GORI VIŠE NIJE POTREBNA NIKAKVA PAUZA

"Ekspoze treba da se komentariše danas, i zbog toga nije potrebna nikakva pauza, jer smo se mi sastali da bi komentarisali ekspoze, da bi i ako postoje dali određene kritike na njegov račun, i da bi konačno glasali za i protiv. Zbog toga smatram da nije potrebna nikakva pauza, Crnoj Gori nije više potrebna nikakva puza, dovoljno je narod Crne Gore čekao." - kazao je Milačić

Zahtvjev Medojevića, kako je dodao, nije proceduralno osnovan.

Ekspoze treba da dobije široku društvenu podršku, ističe on.

12:52

Krivokapić čita ekspoze

Mandatar je najavio donošenje novih sistemskih zakona, zakon o porijeklu imovinr, lustraciji, zatim nove zakone o skupstini, vladi, prostornom planiranju i izgradnji

Mandatar Krivokapić je čestitao svim poslaniocima izbor u novom sazivu Skupštine i podsjetio da su svi imali prilike da vide ekspoze.

12:50

Mandatar Zdravko Krivokapić je rekao da "ovaj program nije mogao da bude drugačiji".

"Oni koji nemaju podatke nemaju pravo da se igraju podacima. Da li je ovo seminarski rad to neka procijeni neko drugi. Ovo je ono što se u ovom trenutku moglo uraditi. Ovo je vlada diskontinuiteta i ne obavezuje nas kako je neko prethodno radio", rekao je Krivokapić.

Poručio je da će "ova vlada sigurno biti izglasana.

"Nije manjinska već vlada naroda. Tražili smo da ne budemo kritikovani, ako očekujete rezultate onda nas oročite na šest mjeseci", rekao je Krivokapić.

Dodao je da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

12:42

Mandatar za sastav nove Vlade zvačino je počeo svoje obraćanje poslanicima

Mandatar Zdravko Krivokapić je rekao da "ovaj program nije mogao da bude drugačiji".

Izvor: MONDO Crna Gora

12:40

MARKO MILAČIĆ: Narod Crne Gore ne želi više da čeka

Izvor: MONDO Crna Gora

Marko Milačić je zatrazio da se budućii ministri pozovu u Skupštinsku salu jer narod Crne Gore ne želi više da čeka, čekali smo tri decenije, počnimo što prije da radimo.

12:37

Medojević je tražio pauzu

Izvor: MONDO Crna Gora

"Ako ne želite da date praksu, uvešće novi način upravljanja parlamentom koji nije dobar", rekao je Medojević

12:30

Predsjednik Skupštine je zamolio da se nastavi sa radom Skupštine jer je ekspoze skupstini i poslanicima dostavljen dva dana ranije i nije bilo zamjerki.

12:28

Prije Medojevićevog izlaganja, 61 poslanik je glasao za, bez glasova protiv, jedan glas uzdržan, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je konstatovao da je dnevni red usvojen - tačka jedan izbor predsjednika i članova 42. Vlade Crne Gore i tačka 2 izbori i imenovanja.

12:24

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević saopštio je u Skupštini Crne Gore da se nisu stekli uslovi da se raspravlja o predlogu programa vlade

Izvor: MONDO Crna Gora

Ovo nije program vlade i ja se o ovome ne mogu izjašnjavati rekao je Medojević i  dodao da ekspoze liči na seminarski rad, bez plana, bez suštine.

12:22

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE OBRATIO SE POSALANICIMA

On je kazao da je započeo poslanički mandat Genciju Nimanbeguu.

12:18

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je sjednicu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je sjednicu.

On je kazao da je započeo poslanički mandat Genciju Nimanbeguu.

12:17

ABAZOVIĆ NA TVITERU

"Krećemo! Kandidati za prvu demokratsku Vladu u istoriji Crne Gore!", napisao je na svom Tviter nalogu Dritan Abazović, predsjednik Građanskog pokreta URA i lider koalicije "Crno na bijelo".

12:15

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ STIGAO U SKUPŠTINU

 On je sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem stigao na Sjednicu

12:11

MANDATAR ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ ULAZI U SKUPŠTINU

12:07

BRANIMIR GVOZDENOVIĆ I IVAN BRAJOVIĆ

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:04

STIGAO JE I POSLANIK BRANKO RADULOVIĆ

12:01

ISPRED SKUPŠTINE PROTEST PROTIV NOVE VLADE ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA

Izvor: MONDO/Nikoleta Vučkević

 NIJE MOJA VLADA NIKAD VIŠE 1918 - piše na transaparentu građana koji su se okupili.

11:57

U Bijelom salonu Skupštine mandatar Krivokapić sa Abazovićem: Vlada Zdravka Krivokapića dobila je podršku svih partija članica tri vladajuće koalicije

Kandidati za ministre su u Bijelom salonu u Skupštini Crne Gore, a u holu je veliki broj novinarskih ekipa.

Izvor: MONDO/ Nikoleta Vukčević

11:51

LIDER GRAĐANSKOG POKRETA URA DRITAN ABAZOVIĆ

11:48

Poslanik Predrag Bulatović stigao na Sjednicu Skupštine

11:46

POČINJE SJEDNICA: Pristižu poslanici

Izvor: MONDO/ Nikoleta Vukčević

 Poslanik LP ANDRIJA POPOVIĆ stigao u Skupštinu.

Izvor: MONDO/ Nikoleta Vukčević