Politika

A KOGA BISTE VI PROGLASILI ZA PERSONA NON GRATA?

Autor Jovana Raičević

U protekla 24h na našoj i regionalnoj političkoj sceni desila se nesvakidašnja situacija u bilateralnim odnosima.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

"Persona non grata" u bukvalnom smislu znači nepoželjna osoba. U diplomatiji ovaj izraz se koristi sa specijalizovanim i pravno defenisanim značenjem. To znači da je dotičnoj osobi zabranjen ulaz u određenu zemlju ili ostanak u istoj od strane vlade te zemlje i da ista u toj zemlji prestaje da uživa diplomatski imunitet. Suprotno tome, postoji i diplomatski izraz "persona grata" i ona je samim tim omiljena od strane pretpostavljenih.

Naime, juče se podgrijala atmosfera u javnosti o ovom pitanju. Povod za to bile su diplomatske odluke koje su razmijenile Crna Gora i Srbija, proglasivši dvojicu ambasadora i jedne i druge zemlje kao persone non grata.

Čitava ova situacija pokrenula je žustre polemike među javnim mnjenjem, a pogotovu na društvenim mrežama koje su preplavljene podijeljenim mišljenjima i argumentima.

Mi pitamo naše drage čitaoce, koga biste vi proglasili kao personu non grata da ste na čelu Ministarstva?

Ovakvu vrstu diplomatske odluke nerijetko imamo prilike da vidimo u političkom svijetu, a mi smo izdvojili neke od zanimljivih primjera:

Prošle godine, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen je personom non grata u Kantonu Sarajevo. Skupština Kantona Sarajevo donijela je jednoglasnu odluku u kojoj se osuđuje dodjeljivanje Nobelove nagrade, kako je navedeno, "negatoru genocida u Srebrenici".

Vodeće političke stranke Evropskog parlamenta su u zajedničkoj izjavi proglasile predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka za nepoželjnog, personu non grata. Razlog za to su, kako se navodi, Predsjednički izbori 9. avgusta u Bjelorusiji koji nisu bili ni slobodni ni pošteni. Vjerodostojni izvještaji, prema njihovim riječima dokazuju pobjedu Svetlane Tihanovske.

Izvor: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Tanjug

Gradonačelnici desetak hercegovačkih opština proglasili su nepoželjnim Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Povod za to bili su lokalni izbori 2018. godine i nezadovoljstvo u određenim opštinama zbog broja osvojenih glasova odnosno pobjede Komšića.

Grad Berga u Kataloniji, prije gotovo osam godina proglasio je tadašnjeg španskog kralja Huana Karlosa za nepoželjnu osobu. Pokojni kralj tada je bio izložen kritikama javnosti zbog odlaska u lov na slonove u Bocvanu, dok su statistike pokazivale da gotovo svaki četvrti stanovnik Španije nema posao.

Turska je 2013. godine proglasila egipatskog ambasadora personom non grata nakon što je Egipat tada protjerao turskog ambasadora. Egipat je zatražio tada od turskog ambasadora da napusti zemlju i optužio Ankaru da podržava organizacije koje šire nestabilnost, dok su turske diplomate pokušavale da smire tenzije, govoreći da će se odnosi dvije zemlje vratiti u normalu.