Politika

POSLANICI KOJI SU POZITIVNI NA KORONAVIRUS GLASAĆE NA DALJINU

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Poslanici kojima je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom kovid - 19, ograničena sloboda kretanja, moći će da glasaju na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela na daljinu, predviđeno je dopunama Poslovnika, koje je danas usvojio crnogorski parlament.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Za Predlog odluke o dopunama Poslovnika glasalo je 50 poslanika, a jedan je bio protiv.

Dopune Poslovnika, koje će važiti do 31. decembra, predložili su predsjednici svih poslaničkih klubova.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je, govoreći u ime parlamentarne većine, rekao da je svrha dopuna poslovnika i elektronskog glasanja pokušaj zaštite zdravlja poslanika i članova stručne službe i omogućavanje funkcionisanja rada parlamenta.

On je podsjetio da su državni organi preduzeli brojne preventivne mjere u cilju sprječavanja širenja epidemije COVID19.

„Skupština ima obavezu da se prilagodi takvoj situaciji, da ne bi ušli u neki vanredni oblik djelovanja, odnosno da parlament ne bi bio paralisan u narednom periodu“, pojasnio je Bogdanović

On je kazao da su se parlamentarna većina i opozicija saglasile da zajedno podnesu Predlog odluke o dopunama Poslovnika.

„Očigledno da u ovako teškim situacijama, čak i u ovako duboko podijeljenom društvu, priskačemo u pomoć jedni drugima, jer epidemija ne pravi razliku između parlamentarne većine i opozicije, između desnice, ljevice i centra“, naveo je Bogdanović.

On je istakao da je u ovoj teškoj zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji kompromis najveći državni interes.

Prema riječima Bogdanovća, Predlog nije savršen, ali omogućava nesmetan rad parlamenta.

„U ovim klupama parlamentarne većine i opozicije sjede ozbiljni i odgovorni ljudi koji neće dozvoliti da parališemo ovu instituciju“, poručio je Bogdanović.

Kako je naveo, do sada je, u prethodnih 30 godina, u većini slučajeva samo jedna strana bila zadovoljna.

„Od sada moramo svi zajedno da vodimo računa da sve strane u ovom visokom domu budu zadovoljne, kako bi i građani bili zadovoljni“, istakao je Bogdanovići

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković je, govoreći u ime parlamentarne manjine, rekao da je Predlog odluke rezultat kompromisa vladajuće većine i opozicije.

„Mi smo se, kao opozicija, od samog početka ponašali konstruktivno i kooperativno, i nijednim postupkom nijesmo doprinijeli da se ne izvrši tranzicija vlasti“, kazao je Živković.

On je poručio da se sadašnja opozicija neće ponašati kao što se ponašala manjina u prethodnom četvorogodištu.

„Kad bi to uradili, mislimo da bi Crna Gora stala, a to nikome ne bi išlo na ruku. Mi trasiramo put novim modelima opozicije“, istakao e Živković.

Prema njegovim riječima, ovo je demokratski iskorak, i to bi građani trebalo da shvate, bez obzira za koga su glasali.

„Kao odgovorni predstavnici građana moramo voditi računa da nam predstoje dva važna događaja – izbor Vlade i zakon o budžetu“, rekao je Živković.

On je poručio da ne strahuju od onoga što slijedi 2. decembra, i da su zbog toga i omogućili da se izmijeni poslovnik.

„Ne zebemo da raspravljamo o ekspozeu mandatara i sastavu nove vlade, jer ćemo 2. decembra moći da sučelimo naše argumente sa onim što je bila najava u prethodna tri mjeseca, išto smo strpljivo čekali da se tri konstituenta dogovore i predlože sastav nove vlade“, pojasnio je Živković.

On je poručio da će, kao parlamentarna opozicija, biti prva linija odbrane vrijednosti na kojima počiva Crna Gora, a to su građansko, antifašističko, multinacionalno i evropsko društvo.

„Dakle, da niko ne zebe za građanski i sekularni koncept društva, jer imamo 40 poslanika koji će biti na prvoj liniji odbrane bilo kakvom pokušaju da se takav koncept naruši“, poručio e Živković.

Kako je naveo, stasala je crnogorska mladost koja je spremna da brani te tekovine i vrijednosti.

„Nastavićemo da budemo konstruktivni i kooperativni, ali sve ima svoju granicu, i prema tome ćemo se vrlo demokratski odnositi, onoliko koliko vladajuća većina bude pokazivala oštroumnosti i mudrosti da u narednom periodu vodi Crnu Goru“, poručio je Živković.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je u izdvojenom mišljenju da se nije desilo u crnogorskoj parlamentarnoj praksi da predlog nekog akta potpisuju poslanici pozicije i opozicije.

On je ocijenio da rješenja u Predlogu odluke o dopuni Poslovnika nijesu dobra, i da se stvaraju se mogućnosti zloupotrebe

„Pazite šta radite. Mi mislimo da je država u opasnosti, da je počela okupacija Crne Gore“, upozorio je Popović.

On je kazao da LP neće podržati predložena rješenja.

„Katastrofalno je da je parlamentarna opozicija dala ovome kvorum. Fali toliko poslanika iz vlasti“, dodao je Popović.

Odluka o dopuni poslanika stupiće na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.


Novi način glasanja prvi put će biti primijenjen na sjednici parlamenta 2. decembra, kada će mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove vlade.

Poslanik je dužan najkasnije do početka sjednice da obavijesti predsjednika Skupštine, odnosno radnog tijela, u pisanoj ili elektronskoj formi (e-mail), o postojanju razloga za učestvovanje u radu sjednice na daljinu.

“Sjednica na daljinu sprovodi se putem informacione tehnologije koja omogućava prenos podataka, slike i zvuka u realnom vremenu, takvog kvaliteta da se bez sumnje može utvrditi identitet poslanika koji odlučuje", kaže se u dopunama Poslovnika.

Skupština na sjednici na daljinu odlučuje javnim glasanjem: upotrebom elektronskog sistema za glasanje, dizanjem ruke, prozivkom ili upotrebom informacione tehnologije.

Parlament je konstatovao ostavke poslanika Nika Đeljošaja i Milutuna Simovića.

Saopšteno je da je Marko Milačić istupio je iz kluba poslanika Demokratski front - NSD, DNP, PCG, UCG, RP.

Predsjednik tog kluba Slaven Radunović kazao da je, shodno tome, došlo do promjene naziva kluba.

Skupština je razriješila dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Bujara Hasangjekaja.