Politika

MEDOJEVIĆ: "Krivokapić mnogo laže, pa nikad ne znam kad priča istinu"

Autor Ana Božović

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević saopštio je da mu je mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić u direktnoj komunikaciji rekao da on nije za smjenu (ZAMJENU) starog režima već za evolutivne promjene.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

“Jasno je da je to je stav Gojka, Vlada, Miska i Željka. Glasaci DF su glasali za smjenu rezima i demontazu bolesnog sistema zasnovanog na nekontrolisanoj moci jedne porodice”, kazao je Medojević.

Medojević dalje navodi da je DF antisistemska politička organizacija.

To nam pise u programu, to nam je na usnama kada govorimo, to nam je u mislima, to nam je u srcima. Nemoguć je hibrid dva nepomirljiva svijeta- slobode i ropstva”, kaže Medojević.

On kaže kako bi DF demontirao totalitarni sistem. Bez oklijevanja i bez straha.

FOTOGALERIJA:

“Otvorili dosijea UDBE, ocistili sluzbe i drzavne organe od korumpiranih skotova i placenika mafije, pohapisli tajkune i njihove mentore iz vrha DPS koji su opljackali ovaj narod. Isporucili bi nasim biracima pravdu. Disalo bi se slobodno”, kazao je Medojević.

Kaže i kako je Crna Gora dobila Vladu koja će čuvati Đukanoviće i njihov kapital.

“I sve tajkune prve i druge porodice. Sve će biti isto. I jos gore. Crnom Gorom će se širiti nepodnošljivi osjećaj nepravde”, kaže on.

Smatra i da će nova Vlada biti opasan i neuspjesan ekperiment, a da će posljedice biti teske i skupe.

“Platice narod. Dodatnim osiromašenjem i nepravdom”, kaže Medojević.

On kaže kako ogromna većina ljudi, izgleda još ne želi da povjeruju u dubinu krize u kojoj se zemlja nalazi i misle da se postojeće stanje može mijenjati mirno, sa laganim korekcijama i bez velikih turbulencija.

“Na našu žalost, stanje u društvu, ekonomiji i institucijama je sa svim suprotno. Kriza u kojoj se nalazi zemlja je duboka, sistemska i strukturna. Nesprovedena politička reforma i devijantni izborni sistem koji počiva na široko rasprostranjenoj korupciji između vlasti i birača (u kojem vlast korumpira birače zaposlenjem, plaćanjem računa, brisanjem kazni, dodjeljivanjem dozvola, stavljanjem na spisak korisnika socijalne pomoći, pa sve do direktnih novčanih transkacija) dovodi do sis temske političke deformacije na fundametalnom nivou uspostavljanja sistema vlasti”, kaže Medojević.

Kaže i da građani, još ne prepoznaju, problem efikasnosti i troškova, pa samim tim i održivosti takvih sistema.

“Bogatstvo akumilirano kroz korupciju kontroliše sami vrh piramide vlasti, koji istovremeno utiče na odluke Vlade i drugih djelova vlasti. Strah od ličnih gubitaka, motiviše vrh piramide da donosi odluke koje su u njihovu korist, a na štetu i svih drugih pripadnika piramide na nižim nivoima”.

Kaže da je odliv kapitala iz zemlje sve izraženiji.

Domaći i inostrani tajkuni ubrzano iznose kapital iz zemlje, smatra Medojević.

“Banke smanjuju kredite privredi, država se ubrzano zadužuje po zelenaškim kamatama. Novi krediti se koriste za otplatu enormnih kamata, starih kredita i finansiranje direktne potrošnje (plata i penzija)”.

Ističe da nelikividnost privrede raste, kašnjenja u plaćanjima, kako dodaje, su sve veća i gubici u privredi se gomilaju.

Medojević zaključuje kako je dobra vijest da postoji lijek i nada u ozdravljenje.

“Sada je samo pitanje da li postoji volja kod pacijenta da se liječi i da se bori. Sve je u vašim rukama. Što prije počnemo sa pravom terapijom, šanse za oporavak su veće, a posledice od bolesti manje. I suprotno. Jedino što nemamo je vrijeme,” zaključio je lider PzP-a.