Politika

Đukanović danas na Samitu Zapadnog Balkana

Autor Jovana Raičević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovaće danas na online Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, čiji je domaćin Sofija.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Đukanović će, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, učestvovati na poziv kopredsjedavajućih predsjednika Vlade Bugarske Bojka Borisova i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva.

Navodi se da će na plenarnoj sesiji „Nove mogućnosti i izazovi za Berlinski proces: Zajedničko regionalno tržište i Zeleni program za Zapadni Balkan“, učestvovati šefovi država ili vlada zemalja učesnica Berlinskog procesa i predstavnika međunarodnih i regionalnih organizacija.

„Između ostalih i Savezna kancelarka Njemačke Angela Merkel, predsjednik Francuske Emanuel Makron, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost, potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borelj, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se, uzimajući u obzir pandemiju izazvanu virusom Covid-19, ovogodišnji Samit održati u online formatu.

Prvi sastanak Berlinskog procesa održan je u Berlinu 2014. godine pod pokroviteljstvom Njemačke, a nakon toga uslijedili su godišnji forumi u Beču, Parizu, Trstu, Londonu i Poznanju, koji je održan prošle godine pod poljskim predsjedavanjem.