Politika

LIBERALI OŠTRO: Da odgovaraju ljekari,sveštenici i svi koji su učestvovali u "nezabilježenim dešavanjima" proteklih dana

Autor Gordana Bojanić

Liberalna partija traži odgovornost svih ljekara, medicinskoj osoblja, sveštenstva ali i drugih predstavnika državnih institucija koji su,kako su kazali, učestvovali u nezabilježenim dešavanjima u KBC-u, Cetinjskom manastiru i kripti Hrama Hristovog vaskrsenja

Izvor: MONDO

"Nakon nekoliko dana tihovanja policija je danas konačno počela sa poslom zbog kojeg postoji. Opasnost od nesagledivih posljedica kao rezultata neodgovornog ponašanja srpske crkve u svakom trenutku je sve izraženija, ali to, izgleda, nije dovoljan razlog da se konačno čuje glas tužilaštva, policije, inspekcije ili bilo koje od preostalih važnih službi koje u ovoj državi vrše povjerene im poslove od javnog interesa", kazali su iz LP.

Može li, pitaju, neko "probuditi" Tužilaštvo i podsjetiti ih zbog čega su izabrani na te odgovorne funkcije, kao i šta javnost očekuje od njih. Ako su, kako su kazali iz LP, zaboravili šta je opis poslova iz njihove nadležnosti upućuju ih da pročitaju šta piše u rješenjima o njihovom imenovanju i u Zakonu o državnom tužilaštvu.

"Postavlja se pitanje šta je potrebno da se desi pa da se Tužilaštvo konačno oglasi i procesuira odgovorne ljekare i medicinsko osoblje zatim sveštenstvo ali i sve druge predstavnike državnih institucija koji su učestvovali u nezabilježenim dešavanjima u KBC-u, Cetinjskom manastiru i kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici a koji su u doba galopirajuće epidemije korona virusa svjesno kršili protivepidemijske mjere i ugrozili zdravlje građana", pitali su iz LP.

Građani, kako ističu, očekuju odgovore na ova pitanja ko je odobrio ulazak onolikog broja ljudi u KCCG kad se zna da je odavno zatvoren za posjete.

"Šta je sa etikom i Hipokratovom zakletvom onolikog broja ljekara i medicinskog osoblja koje je svesno i u potpunosti učestvovalo u ispraćaju posmrtnih ostataka crkvenog poglavara, svjesno kršeći jasne procedure Svjetske zdravstvene organizacije u slučajevima kad se radi o smrti kao posljedici koronavirusa? Hoće li zaposleni koji su prekršili više zakona i naredbi odgovarati za ovakav postupak? Šta će uraditi VD izvršene direktorice KCCG, hoće li podnijeti ostavku, pokrenuti disciplinski postupak protiv svojih zaposlenih koji su se ogriješili o zakone ove države, ili krivicu prebaciti na NN lica?", pitaju još iz LP.

Šta poručiti građanima, kakva ih sudbina očekuje u narednim sedmicama upravo zbog nereagovanja pomenutih državnih službi i njihovog benevolentnog stava prema pripadnicima jedne crkvene ogranizacija koja je za rad svojih ličnih interesa zapostavila i ignorisala živote građana i zdravlje svih Crnogoraca bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost.

Liberali u ime svih građana traže odgovornost svih koji su doprinijeli ovom dešavanju i to da u najkraćem roku pretrpe profesionalne sankcije ali i zakonske ako zakoni još uvijek važe za njih.