Politika

MEDOJEVIĆ PORUČIO: Vladom će upravljati četiri jahača apokalipse -Gojko, Vlado, Misko i Željko

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da će Vlada mandatara Zdravka Krivokapića bez političkih lidera biti autokratska, nedemokratska i Vlada kontinuiteta, piše CDM.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

“Vlada će biti autokratska i nedemokratska jer će ministri za svoj rad odgovarati samo mandataru, ali ne i biračima, jer za njih niko nije glasao. Oni svoj politički “legitimitet”crpe iz lične volje jednog čovjeka koji ih je postavio svojom voljom i ličnim izborom. Ministri ne moraju da vode računa o izbornim obećanjima, stranačkim programima, ideologiji zbog čega su građani učestvovali na izborima i birali između vise ponuđenih opcija”, navodi Medojević.

On kaže da ih je Krivokapić obavijestio da partije neće imati mogućnost neslaganja sa nekim njegovim predlogom za ministra i da će biti princip “uzmi ili ostavi”, navodi CDM.

“Vlada neće biti ni inkluzivna , niti rezultat dogovora, već privatna odluka jednog čovjeka”, ističe Medojević.

Ovo će, ističe Medojević, biti Vlada kontinuiteta.

“Mandatar je jasno rekao da on nije za “zamjenu” . To znači da on nije za demontažu sistema i korjenite reforme, već za “promjenu” što je eufemizam za kozmetičke promjene postojećeg sistema. Umjesto Vlade snažnog izvornog političkog legitimiteta, jasne i odlučne političke volje za demontažu bolesnog Đukanovićevog režima, koji predstavlja mutaciju komunističke diktature i mafijaške privatne države, korjenitih političkih reformi, neophodnih za konsolidaciju demokratije (zabrana DPS, otvaranja dosijea UDBE i lustracija) dobićemo autokratsku privatnu Vladu koja će odgovarati onima koji su je formirali”, ističe Medojević.

DF je, dodaje on, za kompletnu zamjenu sistema.

“Mi nijesmo za lagano šminkanje teško oboljelih bolesnika. Kancer u metastazi se ne može liječiti aspirinom i vitaminom C. Potrebne su radikalne reforme, i duboki i široki hirurški rezovi. Do u zdravo”, ističe Medojević.

On tvrdi da je odnos mandatara Krivokapića prema modelu tranzicije vlasti, kao ključnom pitanju budućnosti zemlje pogrešan, ideoloski prevaziđen i opasan, naglašava CDM.

“Narod traži radikalan raskid sa bivšim režimom. Krivokapić nudi lagane promjene. A pacijent na samrti. Možda Krivokapić sebe doživljava kao Isusa Hrista, a svoju Vladu kao 12 apostola. Postoji samo jedan problem. Sa njom će upravljati 4 jahača apokalipse ( Gojko, Vlado, Miško i Željko) a ne građani”, ističe Medojević, zaključuje CDM.