Politika

Bečić: Nova vlast biće PROCRNOGORSKA, PROZAPADNA I PROEVROPSKA

Autor Ana Božović Izvor MINA

Nova vlast u Crnoj Gori biće procrnogorska, prozapadna i proevropska, poručio je predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Izvor: Youtube/screenshot/Skupština Crne Gore

Bečić i lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović razgovarali su u ponedjeljak sa predsjedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP) i potpredsjednikom EPP-a i Dejvidom Mekalisterom i članom EP i Odbora za spoljne poslove Rajnhardom Butikoferom.

U zajedničkom saopštenju Demokrata i GP URA navodi se da su sastanku prisustvovali i direktori beogradske kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel" i predstavništva Fondacije "Konrad Adenauer" za Crnu Goru i Srbiju, Simon Ilse i Norbert Bekman.

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, principima na kojima će počivati nova demokratska vlast i njenim prioritetima, a poseban akcenat stavljen je na odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i na dinamiku integracionog procesa.

Bečić je ukazao na principe iz Sporazuma koji su potpisala tri lidera pobjedničkih koalicija, a na kojima će, kako je kazao, počivati nova demokratska i proevropska vlast u Crnoj Gori.

On je posebno naglasio opredjeljenje nove demokratske vlasti da omogući učešće u vlasti manjinskim partijama, bez obzira da li imaju parlamentarni status ili ne.

„Predsjednik Skupštine Crne Gore je sagovornicima jasno ukazao da će nova vlast biti procrnogorska, prozapadna i proevropska“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Bečić istakao da je Evropska unija prioritet svih prioriteta nove demokratske vlasti u Crnoj Gori.

On je dodao da će Skupština biti dom i centar demokratije i arena u kojoj će se argumentovano razmjenjivati mišljenja i tragati za rješenjima i odgovorima na najsloženije probleme i izazove.

Bečić je iskazao uvjerenje da će svi politički subjekti biti privrženi reformama i evropskim vrijednostima, i dodao da će osnovni zadaci Skupštine u naredne četiri godine biti rad na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i na reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

Abazović je, kako se navodi, posebno afirmisao Sporazum koji su potpisala tri lidera, a koji je, prema njegovim riječima, garant čvrstog prozapadnog opredjeljenja nove demokratske vlasti u Crnoj Gori.

„On je sagovornicima saopštio da su lideri kao potpisnici Sporazuma svojevrsni branitelji proevropskog i prozapadnog kursa Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Abazović je istakao da će međunarodnu poziciju Crne Gore najbolje jačati posvećena, dosljedna i efikasna realizacija svih preuzetih obaveza.

On je ocijenio da su organizovani kriminal i korupcija najveći izazovi u narednom periodu.

„Isključivo beskompromisnom borbom i odlučnim djelovanjem nezavisnih pravosudnih institucija i izvršne vlasti, moramo savladati sve prepreke i izvesti neophodne reforme u cilju ubrzanog napretka ka članstvu Crne Gore u EU”, naglasio je Abazović.

Sagovornici su, kako se navodi u saopštenju, izrazili posebno interesovanje za prioritete nove demokratske vlasti u Crnoj Gori, a u posebnom fokusu interesovanja gostiju bila je dinamika pregovora o njenom formiranju.

„Oni su izrazili očekivanja da do formalizacije izborne volje građana dođe u što skorijem roku imajući u vidu brojne izazove, ali i brojne obaveze koje čekaju Crnu Goru, naročito u dijelu integracionih procesa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u središtu pažnje gostiju bili i prioriteti zakonodavne vlasti u naredne četiri godine.

„Sagovornici su imali nepodijeljeno pozitivno mišljenje kada su u pitanju dostignuća Crne Gore, uz ocjenu da se od nove vlasti očekuje jače i brže sprovođenje reformi na putu punopravnog članstva u E“, dodaje se u saopštenju.

Oni su, kako se navodi, izrazili očekivanja da će nova Vlada posvećeno i efikasno ispunjavati sve obaveze i potpuno sprovoditi reforme, kako bi Crna Gora u najkraćem roku bila dio velike porodice evropskih naroda okupljenih u EU.