Politika

IZABRANI PREDSJEDNIK I ČLANOVI ADMINISTRATIVNOG ODBORA: Na čelu Milun Zogović

Autor Ana Božović Izvor RTCG

Skupština Crne Gore danas je donijela odluku o izboru predsjednika i članova Administrativnog odbora. Glasalo je 66 poslanika, 64 bilo je za, dva protiv, nije bilo uzdržanih.

Konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore
Izvor: MODNO/Nikoleta Vukčević

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović izabran je danas za predsjednika Administrativnog odbora.

Kako je na početku sjednice kazao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, Administrativni odbor će imati predsjednika i 12 članova.

Parlament je, u nastavku konstitutivne sjednice, izabrao i 12 članova Administrativnog odbora koje su predložili poslanički klubovi, na osnovu zastupljenosti u Skupštini.

Članovi Odbora su Radoš Zečević iz DF-a, Vladan Raičević iz Pokreta za promjene, Dragan Vukić iz Socijalističke narodne partije, Momo Koprivica i Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore i Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA.

U Odboru su i Ljuiđ Škrelja, Daliborka Pejović i Suzana Pribilović iz Demokratske partije socijalista (DPS), Damir Šehović iz Socijaldemokrata (SD), Kenana Strujić Harbić iz Bošnjačke stranke (BS) i Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Za izbor predsjednika i članova Admistrativnog odbora glasala su 64 poslanika, dva su bila protiv a uzdržanih nije bilo.

Na dnevnom redu današnje sjednice bilo je i utvrđivanje broja i izbor potpredsjednika Skupštine, ali je ta tačka odgođena.

Nastavak Prve - konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore 27. saziva 20.10.2020.
Izvor: Skupština Crne Gore

Andrija Popović iz Liberalne partije je najavio da on neće podržati predlog sastava odbora.

”Mi mislimo da je od 23. septembra, dana konstituisanja Skupštine, počela okupacija Crne Gore. Mislim da je to repriza Podgoričke skupštine. Dakle država je opasnosti i u tom smislu će se LP i ponašati. Imamo parlamentranu većinu opasnih namjera, takva će biti i vlada, takav je i mandatar. LP u periodu dok Vlada ne ispuca svojih 100 dana neće podržati nijedan akt u Skupštini Crne Gore”, rekao je Popović.

Slaven Radunović iz DF-a, na to je reagavao porukom da neki ne shvataju da država tek sada nije u opasnosti.

Milan Knežević iz DF-a je rekao da ”budući odbor neće biti kao prethodni mitrljaski, u kome je glavni mitraljezac Ljuiđ Škrelja mitraljirao po DF-u”

Škrelja je replicirajući Kneževiću rekao da kao osvjedočeni pacifista nazivanje mitraljescom smatra uvredom.

”Posebno nakon poziva Kneževića i Mandića na razgovor. Samo ne znam je li to bio razgovor sa njihovim ratnim drugovima iz 90-tih godina”, kazao je Škrelja.

Konstitutivna sjednica parlamenta počela je 23. septembra, kada su verfikovani mandati poslanicima, a za predsjednika izabran lider Demokrata Aleksa Bečić.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora, održanih 30. avgusta, koalicija “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, “Za budućnost Crne Gore” 27, “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” četiri mandata.

SD i BS imaju po tri poslanika, SDP dva, a po jednog predstavnika u crnogorskom parlamentu imaju Albanska lista “Nik Đeljošaj - Genci Nimanbegu” i koalicija “Jednoglasno”.