Politika

VARHELJI U SKUPŠTINI: INTERES Crne Gore je da se približi EVROPI (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić

Komesar Evropske unije (EU) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, saopštio je u Parlamentu Crne Gore, da je u strateškom interesu EU da se Crna Gora približi Evropi.

Izvor: Skupština Crne Gore

"CG se suočava sa produbljivanjem i ubrzavanjem reformi naročito kada su u pitanju vladavina prava, ali i prevazilaženje ekonomske krize. Odgovor zahtjeva jaku javnu upravu koja dobro funkcioniše. EK je spremna da vas prati na putu ka EU, i računam da će vlast pratiti i posvećena biti stvarnoj realizaciji reformi, kako bi napredak bio vidljiv već u sledećih četiri do pet godina," naveo je on.

Kaže da je uvijek privilegija i čast biti u prilici da govorite u Parlamentu.

"Jer preko vas mogu da prenesem važne poruke. Jako mi je drago što se u ovaj časni dom vratio politički dijalog nakon izbora," naveo je Varhelji.

On je istakao da je EU uložila napore da ekonomski pomogne oporavak CG.

Podsjetio je da se svijet suočava sa globalnom pandemijom Covid 19, ali to nije spriječilo EK da zadrži Zapadni Balkan kao ključni prioritet za Evropsku uniju i EK.

"Budućnost čitavog regiona je u EU i u našem je strateškom interesu da vam pomognemo da se približite EU, kao što je u vašem da se priključite. Zato od prvog dana Komisija radi da podrži Balkan u tri pravca. Prvo, osnažili smo i obnovili proces proširenja kroz revidiranu metodologiju kako bi politike bile kredibilnije. Drugo, na toj osnovi bilo je moguće donijeti odluku da se otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Treće, čvrsto smo fokusirani na ekonomsko približavanje regiona EU. To su ciljevi koje smo najavili prvog dana. Danas stojim pred vama da vam pomognem u ovom trećem", kazao je Varhelji.

On je rekao da pandemija to dodatno otežava i podsjetio na pomoć EU Crnoj Gori i regionu.

"Bili smo uz Crnu Goru. Pružili smo hitnu podršku zdravstvenom sektoru i ekonomskom i socijalnom oporavku. Vaša zemlja je dobila oko 50 miliona eura, a ove sedmice smo isplatili prvu tranšu makro-finansijske pomoći, 30 od 60 miliona. Na putu pred nama fokusiramo se na dugoročni oporavak i vašem ekonomskom približavanmju EU", kazao je Varhelji.

Varhelji je dodao da postoji ogroman jaz u smislu ekonomskog razvoja između regiona Zapadnog Balkana i EU.

"Što ga prije zatvorimo brže ćemo biti u mogućnosti da stvorimo jake i održive ekonomije i moći čete brže da pristupite EU. Ove sedmice Komisija je predložila široki ekonomo-investicioni plan koji je zamišljen da podstakne dugoročni oporovak kroz značajan investicioni paket. To će dovesti do ekonomskog rasta, podržaće implementaciju reformi koje su potrebne kako biste ostvarili napredak ka EU i približili Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU", poručio je Varhelji.

Naveo je i da planiraju da mobilišu do 9 milijardi eura za Z. Balkan, u okviru grantova, kako bi podržali približavanje regiona EU.

Plan donosi Crnoj Gori, to da ćemo podržati realizaciju najveće investiciju, a to je izgradnja autoputa Bar Boljare, kazao je Varhelji.

"Sve analize i preporuke EK budite sigurni da doživljavamo kao važan putokaz koji će dati doprinos razvitku Crne Gore," rekao je Bečić.

"Vjerujem da mogu, u ime svih poslanika ovog visokog doma, ocijeniti da dolazak komesara za proširenje doživljavamo kao jasan i nedvosmislen pokazatelj da, uprkos ekonomskim i zdravstvenim izazovima današnjice, proširenje ostaje jedna od krucijalnih politika Evropske unije", naveo je Bečić.

Posebno značajan momenat za našu zemlju, kaže Bečić, predstavlja činjenica da godišnji izvještaj dolazi u ruke nove demokratske i proevropske vlasti u Crnoj Gori, što je početak jedne nove epohe u saradnji CG i Evropske unije.

"Kada kažem da izvještaj dolazi u ruke nove proevropske vlasti, u stvari želim reći da u Crnoj Gori više nikad neće biti pobjednika i poraženih. Mirna tranzicija vlasti i kohabitacija vlasti je test zrelosti kojeg su i parlamentarna većina i parlamentarna manjina položili kako na dan izbora, tako i u periodu nakon izbora", kaže on.

Bečić navodi da su izbori pokazali da, od sada imamo evropsku vlast, ali i evropsku opoziciju.

"Vjerujem da ovim stavom, izrečenim u ime crnogorskog Parlamenta, nijeste iznenađeni, jer ova vlast mora biti i demokratska i pomiriteljska", kaže Bečić.

Dodaje da će iz perspektive Parlamenta, kao bastiona demokratije, nalazi Evropske komisije poslužiti kao smjernice kako da ubrza i produbi reforme, od kojih su ključne one u oblasti pravosuđa.

"Želim ovim putem jasno da saopštim ono što sam i ranije na sastanku prenio komesaru Varheljiju, Skupština Crne Gore prepoznaje svoju ulogu u rješavanju ključnih izazova iz Izvještaja i preuzima odgovornost za stvaranje svih neophodnih uslova za ubrzanje evropskog puta naše zemlje, koje će se nadamo se finalizovati za vrijeme mandata aktuelne Evropske komisije", naveo je Bečić.

Kazao je da su otvoreni za konstruktivne kritike evropskih partnera, te da je neophodno snažno prisustvo Unije u regionu.

"Zbog toga, posebno ohrabruje Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, jer će na taj način regionalna ekonomska integracija, paralelno sa reformama, ubrzati proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju. Vjerujem da će i Izvještaj i Plan biti svima nama podsticaj da još brze i jače nastavimo sa realizacijom obaveza i sprovođenjem reformi, kako bi gradili bolju budućnost za Crnu Goru i njene građane,2 istakao je Bečić.

Podsjetimo, Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za ovu godinu predstavljen je u utorak u Briselu.

U dokumentu se navodi da je Crna Gora postigla određeni napredak u procesu pristupanja EU, ali je korupcija i dalje prisutna u mnogim oblastima i potrebna je snažna politička volja za efikasno rješavanje tog zabrinjavajućeg pitanja.

U Izvještaju se ocjenuje da su u pogledu političkih kriterijuma period između dva izvještaja obilježile tenzije i nepovjerenje između političkih aktera i nizak nivo povjerenja u izborni okvir.