Politika

NOVA BRITANSKA AMBASADORKA Karen Madoks započela svoj MANDAT U CRNOJ GORI

Autori Ana Božović Karen Madoks Izvor MINA

Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviće da podržava crnogorski razvoj i reforme u širokom spektru pitanja, a snažan fokus ostaje na saradnji sa državnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručila je britanska ambasadorka u Podgorici Karen Madoks

Izvor: Twitter/Screenshoot

Madoks je u utorak predala akreditivna pisma predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i time zvanično započela ambasadorski mandat.



Tim povodom, Madoks se u videu objavljenom na Ambasadinim društvenim mrežama predstavila crnogorskoj javnosti i rekla da je počastvovana što je Kraljica Elizabeta II imenovala za njenog šestog ambasadora u Crnoj Gori.

„Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava crnogorski razvoj i reforme u širokom spektru pitanja. Snažan fokus Ujedinjenog Kraljevstva ostaje na saradnji sa državnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, poručila je Madoks.

Ona je kazala da će Ujedinjeno Karljevstvo podržati izgradnju profesionalnih i nezavisnih medija i jačanje obrazovanja kroz program “Škole za 21. vijek”.

Kako je navela Madoks, rade i na jačanju vladavine zakona, uključujući obuku u pravosuđu.

Ona je poručila da će nastaviti da podržavaju težnje Crne Gore u oblasti ekonomske reforme i razvoja, posebno u kontekstu poboljšanja poslovnog okruženja i tržišta rada, a u cilju oporavka od krize izazvane pandemijom koronavirusa.

„Nadamo se da ćemo se zajedno promovisati nauku i inovacije, čistu energiju i boriti se protiv klimatskih promjena. Odbrambena saradnja između nas, dva NATO saveznika i partnera i dalje napreduje“, dodala je Madoks.

Madoks je tokom diplomatske karijere pokrivala niz različitih tema u Aziji, a najskorije u Kini.

U videu je, kako je saopšteno, naglasila da se sada raduje radu i životu u Crnoj Gori, učenju crnogorskog jezika i izgradnji mostova između građana dvije zemlje.